Gde roditelji greše u vaspitavanju dece?

Roditeljstvo je posebno iskustvo, koje svakome od nas daje posebnu draž u životu. Ne postoji obrazac za dobrog roditelja, niti za pravilno vaspitanje deteta. Kroz to prolazimo spontano, jer nas dete kroz svoje odrastanje svakodnevno stavlja u situaciju da se postavimo na ovaj ili onaj način. Svaki roditelj reaguje na novonastalu situaciju po svom osećaju stvari, međutim, pre ili kasnije, svako je napravio neku grešku, što je sasvim normalno.

Bitno je samo, da grešku prepoznamo i obratimo pažnju na to kako je ona uticala na naše dete. I što je još važnije, ne smemo dozvoliti, da nam naša ponašanja, koja detetu ne prijaju, pređu u naviku.

@barefootblonde

Ponekad, nesvesno, projektujemo na decu sopstvene strahove i nesigurnosti, što može uticati na njihov razvoj. Ponašanje roditelja, koje detetu ne prija, definitivno može uticati na njegov odnos sa detetom, kažu psiholozi. Zato je veoma važno da uočite vaše navike, koje detetu ne prijaju i pokušate da ih na vreme promenite.

Psiholozi tvrde da su naša deca naš odraz i da je sasvim prirodno da naša toksična ponašanja loše utiču na njih. Dete sve postupke uči po modelu, a prvi model sa kojim se susreće je roditelj. Zato se potrudite da svojoj deci date najbolji primer, to je najbolji način dobrog vaspitanja, kada na ličnom primeru pokažete svom detetu kakav čovek treba da postane.

Recimo, kada ste preplavljeni obavezama, umorni i svega vam je previše, fitilj vam ponekad postane kratak i ne umete da se izdignete iznad situacije. U takvim trenucima, ponekad se posvađate sa svojim partnerom, ne vodeći računa o tome, da će vaše dete možda čuti tu svađu.

Kako vaspitati dobro dete?

Ovakvo ponašanje jedno je od onih “toksičnih” jer dete u takvoj situaciji, posebno ako se ona često ponavlja, neće naučite da postoji drugi način za rešavanje sukoba. Za njega konstruktivan razgovor neće postojati ni u budućnosti i svaki svoj sukob će pokušati da reši još većim konfliktom.

Na vama je da, kao roditelj, ovakve greške uočite na vreme i pokušate da kod sebe izbegnete takva ponašanja, kako biste svom detetu pokazali da uvek ima alternativu i izbor. Ono može naučiti samo iz vašeg primera, zato uvek morate imati na umu da se ne smete olako prepuštati negativnim mislima i besu.

Najbolji način za eliminisanje “toksičnih ponašanja” je prepoznavanje zdravog odnosa između vas i vašeg deteta. Kada vidite u kom smeru želite da idete mnogo je lakše da neke svoje navike jednostavno isključite, jer znate da vam je najbitnije da svakoga dana vidite osmeh na licu svog deteta i osetite njegove ručice oko svog vrata.

Roditelji često prave grešku, kada pred detetom pričaju o svojim problemima, jer u jednom trenutku deca na sebe preuzimaju brige svojih roditelja i postaju izrazito tužna.

Mamini saveti koje bi trebalo poslušati

Jedna od najvećih grešaka u roditeljskom ponašanju je i ispunjavanje svojih očekivanja kroz dete. Vaše dete je divno i dopustite mu da postane ono što želi, da se u tom smeru razvije i zadivi vas svojom sposobnošću i upornošću.

Ukoliko previše pritiskate dete svojim očekivanjima, ono će se osećati loše. Neće želeti da razočara vas, a ni sebe i neće znati na koju stranu da krene, da li prema svojim snovima ili prema vašim očekivanjima.

Kada vam se beba rodi, imate toliko planova za njenu budućnost, a kako raste, ona postaje nezavisna i ima svoje planove i vizije. Ova promena postaje svojevrstan izazov za sve roditelje. To je teren na kome morate pokazati istinsku ljubav prema svom detetu, što znači da ga morate pustiti da slobodno odlučuje, uz samo po neku vašu sugestiju.

Dopustite detetu slobodu izbora, budite putokaz na njegovom putu kroz život, a ako skrene na pogrešnu stranu pratite ga, bez mnogo ljutnje, budite tu da obrišete suze ako padne i zagrlite i podržite. Budite stalno korak iza svog deteta, kako biste iz blizine mogli da posmatrate u kakvu predivnu osobu je izraslo!

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp