Search
Close this search box.

Gde se to pleše samba i lambada!?

Od kada se zavrteo hit Limunada Emine Jahović i Milice Todorović, na pameti većine od nas je: Kakvo li je to mesto gde se pleše samba i lambada? Sa druge strane, planetarni hit Despacito preslušan je skoro 3 milijarde puta a uzrok svemu tome je ritam koji pokreće telo a da toga i nismo svesni. U svakom slučaju, sve ovo nas je nateralo da porazmislimo o plesu uopšte. 

Mnogi od nas, ako ne i svi gledali su kultnu seriju Grlom u jagode i Baneta Bumbara kako uči plesne korake da bi bio spreman za kalemegdanske igranke, o kojima piše i Dragoslav Mihailović u svom romanu Kad su cvetale tikve. Šezdesetih godina prošlog veka, Kalemegdan je bio veoma popularan među mladima, oni su odlazili na igranke, zabavljali se i uživali u letnjim večerima. Ne znam kako vi, ali mi baš priželjkujemo da se takve igranke vrate. 

Osim toga što je izrazito dobra fizička aktivnost pogodna za oblikovanje tela, ples je govor dvoje ljudi na više nivoa. Fiksiran pogled, uspravan stav, usklađen pokret i dva tela koja se pokreću u ritmu muzike i nastaje čarolija. Za skladan ples potrebna je volja, rad ali, pre svega, potrebno je da postoji hemije između dvoje ljudi. Osim što se čovek može ludo zabaviti, ples je i dobar način da se oslobodite od stresa. Vrlo često kroz ples se mogu izraziti skoro sva ljudska emotivna stanja. 

Kako se nalazimo usred leta, misli su nam uglavnom usmerene na more, peščane plaže i duge letnje večeri, nekako su latino plesovi pravi izbor za ovo vreme. Zaplesati salsu ili tango, prepustiti se emociji uz čašu vina, možda je jedan od najzanimljivijih načina da utrošite svoje vreme. 

Latino plesovi razlikuju se od standardnih, jer oni sa sobom nose priču. Od standardnih plesova latino se razlikuju i u držanju i u koracima, a oni najpoznatiji među njima su Samba, Salsa, Mambo, Rumba… 

Rumba je nastala u 16. veku i zajednički je naziv za više kubanskih plesova, a pre svega znači zabavu. Pleše se sa senzualnim i agresivnim stavom muškarca i odbrambenim stavom žene. Ovaj ples izrazito naglašava umetnost ženskog zavođenja. Nakon Drugog svetskog rata postala je sofisticiranija i sporija, kao i opšteprihvaćena u Evropi. 

Samba je brazilski izvorni ples, takođe nastao u 16. veku. Ona u svom nazivu nosi značenje – bočno kretanje, koje je dominanta ovog plesa. Ovaj ples često se pleše na ulicama, naročito za vreme karnevala. Ovaj valoviti ples pun ritma naročito karakteriše bezbrižnost pokreta. 

Salsa je nastala kao spoj različitih uticaja, u njoj su se sukobile evropska i afrička plesna kultura. Ona je veoma bliska rumbi i prevashodno je partnerski ples zavođenja. 

Tango je nastao u Južnoj Americi u 18. veku kao kombinacija elemenata crnačkog plesa i španjolske muzike. Ovaj ples je prvo bio samostalni ženski ples, a znatno kaasnije počeo se igrati u paru. Ovaj ples predstavlja ogledalo suprotnosti muškog i ženskog pola, grub je i sentimentalan istovremeno. U Evropi se pojavio tek početkom 20. veka.

Ovi plesovi su i danas izrazito aktuelni i primamljivi, a osim što su takmičarski, oni se mogu plesati i amaterski. U Beogradu na primer postoji veliki broj plesnih škola koje organizuju grupno učenje latinskih plesova, pa vam predlažemo da ih posetite ukoliko ste zainteresovani da naučite neki od njih. Uostalom, možete da probate i sami i budete odličan samouki plesač.

Postoji i nekoliko beogradskih klubova koji organizuju večeri latinskih plesova, gde ćete moći da oprobate svoje znanje.

Nema ničeg senzualnijeg od dvoje ljudi koji usklađeno plešu. Iz tog sklada i fiksiranog pogleda rasplamsa se strast, ali i mnoge ljubavi. Ako je još niste pronašli, možda niste bili na pravoj adresi. Ovih dugih letnjih večeri zaplešite u nepoznato, sigurno vas čeka prava avantura!

Kada se umorite od plesa, odmorite uz ove naše predloge!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp