Planirate vikend putovanje: Posetite slovensku Toskanu

Goriška brda

Kada je vreme u pitanu, prognoza za ovaj vikend najavljuje sjajnih 25 stepeni, idealnih za vikend putovanje sa dragom osobom. Ako još uvek niste osmislili gde biste mogli da otputujete ovog vikenda, predlažemo vam da posetite suncem okupane brežuljke najpoznatije slovenske vinsek regije – takozvane slovenske Toskane.

Reč je o Goriškim Brdima i šarmantnom gradiću Šmarton, koji predstavlja samo srce ove bajkovite regije. Prirodne lepote i fantastična gastronomska mapa, čine Sloveniju sjajnim izborom za vikend putovanja nedaleko od Srbije.

Pročitajte: Uželeli ste se prelepih ulica Rima? Vodimo vas u najzanimljiviji virtuelni obilazak italijanske prestonice

Postojanje šarmantnog grada Šmartona prvi put je zabeleženo u 14. veku. Maleni gradić imasredišnji gradski trg, vijugave kamene ulice i zvonik sa satom. U blizini ovog bajkovitog gradića nalazi se i vidikovac Gonjače, sa spektakularnim pogledom na celu regiju.

Goriška brda su vinska regija u kojoj možete uživati u brojnim sortama vina, a najponosniji su na Rebulu. Klet Brda najveća je vinarija ne samo regije, već i čitave Slovenije.

Za ovu regiju važi da je najčarobnija u vreme cvetanja trešanja, a inače važi za kraj, koji je pored vinograda bogat i voćnjacima.

Foto: @jostangar

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp