Grad u južnoj Australiji koji krije pravo blago

U svim našim prethodnim temama o gradovima pričali smo o popularnim metropolama, prepunim svetla i ljudi – ali nisu samo takvi gradovi interesantni! Odlučili smo da to malo promenimo, pa vam pišemo o gradiću Kuber Pidi

Grad se nalazi u nama dalekoj, južnoj Australiji. Prema popisu iz 2011. godine ima samo 1695 stanovnika. Međutim, to što je mali, ne znači i da je manje važan.

Januara 1915, Džim Hačison i njegov četrnaestogodišnji sin Vilijam su krenuli u potragu za zlatom. Međutim, potraga je bila bezuspešna.  1. februara iste godine su postavili logor i krenuli u novu potragu – ovoga puta za vodom. Mladi Vilijam je u toj potrazi nabasao na komad opala na tlu. O tog trenutka gradić Kuber Pidi postaje „Svetska prestonica opala“.

Kuber Pidi izvorno znači „beli čovek u rupi“. To nas dovodi do još jedne činjenice koja čini ovo mesto drugačijim i posebnim. Govorimo o načinu na koji ovaj grad živi.

Velike vrućine sa temperaturama do preko 40 stepeni naterale su ljude da žive u „zemunicama“, odnosno ,,stanovima“ ispod zemlje. Najčešće su to trosobni stanovi s dnevnim boravkom, kuhinjom i kupatilom.

foto: srpska pravoslavna crkva u Kuber Pidiju

Osim kuća/stanova pod zemljom, u ovom gradu se nalaze i podzemne crkve. Zanimljivo je da se tamo nalazi upravo i Srpska pravoslavna crkva! Ove impresivne crkve su sve veća meta turista, pa osim što žive od opala, i turizam je postao odličan izvor prihoda.

Zanimljivo je da, iako je voda koja dospe do Kuber Pidija jako kvalitetna, zbog velike udaljenosti od drugih gradova, smeju da koriste samo 24 litara dnevno.

Iako je poprično slabog stanovništva, ovaj grad ima svoj fudbalski klub – Coober Pedy Saint. Nastao je 2004. godine. Kako bi došli do ostatka lige i odigrali jednu utakmicu, tim mora preći najmanje 900km do grada Roxby Downs. Osim fudbala veliku, među stanovništvom je jako popularan i golf, koji zbog velikih vrućina igraju kasno uveče.

Grad je zanimljiv širom sveta, te je bio pozadina mnogim filmovima. Neki od ostvarenja velikog platna gde možemo vdeti ovaj grad su „Opal dream“ iz 2006. i „Until the End of the World“ iz 1991.

Na kraju ove neobične priče dajemo vam nekoliko saveta šta je to što  obavezno morate posetiti ako vas nekada put nanese ka ovom dalekom gradu:

  • Rezervat Breakaways (prikazan na glavnoj slici)

  • Muzej opala

  • Josephine galeriju i sirotište kengura

  • Podzemne crkve

  • Crocodile Harry’s Underground Nest
Nikolina Budimir – Bekan
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp