Search
Close this search box.

Pet nezaobilaznih gradova za ljubitelje umetnosti

Putovanje je samo po sebi jedan od najboljih načina da otvorimo svoj um i da dobijemo inspiraciju, ali ništa nam ne može probuditi kreativnost poput upoznavanja novog grada ili zemlje kroz umetnost. Postoji neverovatan broj gradova na svetu sa izvrsnom umetničkom scenom, ali ako planirate putovanje na kojem želite da se susretnete sa izvrsnim umetničkim delima, imamo pet predloga za vas.

Pariz, Francuska 

Z4SBGYA12R

Mi jesmo pristrasne kada je Pariz u pitanju, ali ovoga puta je stvar u tome da grad svetlosti zaista ima sve. Počevši od Luvra, koji je dom mnogim istorijskim i kulturno značajnim delima. Kako budete otkrivali Pariz, videćete da umetnička scena ide od Monea do grafita naslikanih pre nekoliko meseci. Naravno, Orsaj morate posetiti (upozoravamo da ćete poželeti da ostanete tamo nedelju dana samo da biste sve istražili), a tu je i Palata Tokio. Kada ste posetili sve velike muzeje, izdvojte vreme da obiđete neke manje poznate, ali jednako sjajne galerije. La Maison Rouge je savremena galerija blizu Bastilje koja čuva mnoga jedinstvena dela.

Beč, Austrija

Belvedere-Palace-in-Vienna

Definitivno najbolji segment ovog grada je njegova umetnička scena. Setite se koliko je samo sjajnih umetnika Beč privlačio stotinama godina unazad. Kao posledica toga, ovaj grad je jedan od najboljih mesta gde se umetnost može videti i doživeti. Jedna od najpoznatijih slika u istoriji umetnosti, Poljubac Gustava Klimta može se videti u palati Belvedere i to je odlična početna tačka. Sama palata je umetničko delo, a osim Poljupca, videćete i mnoge značajne umetničke tvorevine. Kunst Haus Wien, muzej posvećen radu Fridensrajha Hundertvasera je destinacija za sebe koja ide preko granica normi muzeja i koja će oblikovati iskustvo koje je po mnogo čemu jedinstveno. Zaokružite dan poseti Muzeju primenjenih umetnosti, gde su izloženi radovi od davnina pa sve do danas. Ne možemo pričati o Beču a da ne spomenom muziku, zar ne? Obavezno svratite do Opere i do Kuće muzike (Haus der Musik), muzeju posvećenom muzici i zvuku.

Firenca, Italija

Uffizi-Florence

Svaki umetnički fanatik će u nekom trenutku isplanirati put u Firencu. Najveće pitanje je – odakle početi? Ovaj grad bukvalno ,,pršti“ od umetnosti. Naravno, Galerija Ufici će verovatno biti na vrhu liste jer je ona domaćin herojima umetnosti kao što su Botičeli i Mikelanđelo. Ako preferirate skulpture, onda bi trebalo da posetite Galeriju Akademije, jer je tamo Mikelanđelov David. Kapela Mediči se takođe mora naći na vašem spisku, kao fascinantno sagrađena grobnica za mnoge članove čuvene porodice Mediči. Ako ste spremni za pauzu od gužve, svratite do muzeja Galileo, koji čuva ogromnu kolekciju naučnih predmeta. Ljubiteljima mode će se svideti muzej Feragamo, posvećen radu renomiranog dizajnera cipela, Salvatorea Feragama.

Berlin, Nemačka

east_side_gallery_berlin_wall_0454

Prosto rečeno – u Berlinu je umetnost svuda. Od pada Berlinskog zida, grad je naprosto postao magnet za umetnike širom sveta, te danas postoji na stotine galerija koje prosto vape da budu istražene. Ako želite da se upoznate sa berlinskom umetničkom scenom, počnite od Eigen + Art – sjajno mesto da se pogleda savremena umetnost koja potiče iz celog sveta. Muzej Gemäldegalerie je odlična opcija za one koji bi želeli da pogledaju dela starijeg datuma. Tamo možete videti slike koje datiraju od 13. do 18. veka. Berlin obiluje i zadivljujućim grafitima i umetnošću na otvorenom. Istočna galerija, najduži mural na svetu, naslikan na ostacima Berlinskog zida je nešto što apsolutno morate videti, ako ne zbog same umetnosti, onda zbog kulturnog značaja.

Njujork, SAD

Metropolitan_Museum_of_Art

Ovo jeste najudaljeniji grad od nas, ali jednostavno ga moramo spomenuti. Kada budete krstarili Velikom jabukom, obiđite Muzej moderne umetnosti (MoMA), Muzej Metropoliten i novoizgrađeni Muzej američke umetnosti ,,Vitni“.  Galerija Gagosian uvek ima interesante izložbe, kao i galerija David Zwirner. Cene ulaznica mogu varirati, ali za one koji nemaju preveliki budžet, uvek postoje besplatne varijante. Pre putovanja uvek možete na internetu proveriti listu predstojećih besplatnih izložbi.

Nekoliko saveta:

  • Ako idete u poznati muzej, rezervišite karte onlajn unapred. Poštedećete sebe čekanja u dugim redovima. Pritom, vrlo često postoji popust za one koji naruče ranije.
  • Pogledajte radno vreme muzeja u koji planirate da idete i potrudite se da to ne bude u vreme kad je najveći špic. Na primer, Luvr je otvoren do kasno sredom i petkom, i tih večeri je znatno manja gužva nego inače.
  • Nije sramota reći ,,apsolutno ne podnosim modernu umetnost!“ Svi mi volimo različite vrste umetnosti i to je sasvim u redu! Kada putujete, fokusirajte se na umetnost u kojoj uživate. Naravno, ima izuzetaka ovom pravilu (verovatno bi trebalo da vidite Davida kada ste u Firenci), ali slobodno dajte sebi vremena da pronađete umetnost koja vam godi, a onda u njoj i uživajte!
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp