Search
Close this search box.

Hair care rutina: 6 beauty navika koje će vratiti vašoj kosi sjajan i zdrav izgled

Svaka od nas poseduje svoje male beauty rutine, kada je u pitanju make up, skin care, a kako vaša rutina izgleda, kada je u pitanju nega onoga što vas čini ženstvenom i lepom, vaše kose?

Kada je nega kose u pitanju, rutina je veoma važna, a ona se pre svega zasniva na ne baš tako jednostavnom zadatku, a to je da pronađete idealan set proizvoda za vas, koji podrazumeva šampon, regenerator, masku, ulje, ali i serum za kosu. Međutim, kako bi rutina bila što efikasnija, važno je da u nju uključite i neke beauty navike, koje će učiniti da vam kosa bude bujna, zdrava i sjajna.

Izbegavajte sprave za stilizaciju kose

Postoji nekoliko načina da se kosa stilizuje i bez korišćenja pegle i figara za kosu. Najbolji način je da svako veče ispletete dve pletenice pred spavanje, kako bi ste ujutru imali blage talase u kosi. Oporavak od višenedeljnog izlaganja visokim temperaturama, prijaće vašoj kosi i zato se potrudite da je odmorite, kad god vam se za to ukaže prilika.

A kada kosu ipak stilizujete presom ili figarom, ne zaboravite da nanesete neko sredstvo za zaštitu kose od visokih temperatura, nećete biti potpuno zaštićeni, ali i mala pažnja našoj kosi mnogo znači.

Dubinska regeneracija

S obzirom da je svakodnevno izložena spoljašnjim uticajima, naša kosa je sklona dehidrataciji i pucanju. Zbog toga je veoma važno da joj jednom nedeljno priuštite dubinski tretman regeneracije. Nahranite je omiljenom, najbolje prirodnom maskom, pola sata pred pranja, a onda tokom pranja nanesite regenerator, koji ćete ostaviti da malo duže odstoji na krajevima. Nakon ispiranja, kosu pustite da se prirodno osuši, kako joj ne biste odmah priuštili temperaturni šok. Praktikujte ovakvu, dubinsku regeneraciju kose na sedmičnom nivou jednom do dva puta.

Koristite serum za kosu

A kada pronađete onaj pravi, koristite ga često. Serum čini da hidrirate i nahranite kosu tokom dana, pa će ona izgledati sjajnija i zdravija. Najbolji način je da ih nanesete posle svakog pranja kose i lagano utrljate u dlaku. Zatim nakon stilizacije i naravno, svako veče pred spavanje.

Srum našoj kosi vraća život i sjaj, a pomaže i da se ona što manje mrsi i bude nahranjena tokom celog dana.

Praktikujte masažu temena

Redovne i intenzivne masaže temena glave, tokom pranja kose pomoći će da vaša kosa brže raste, podstaći će cirkulaciju kože, ublažiće pojavu sebuma i iščistiće teme od mrtvih ćelija. Zato je zaista važno da ih svakodnevno praktikujete.

Skratite kosu s vremena na vreme

Zaista nije lepo videti negovanu i sređenu ženu, koja uz svu tu lepotu i negu čuva ispucale i mrtve krajeve na svojoj kosi. Ako želite da ona zaista izgleda zdravo i prelepo, skratite krajeve za 1-2 centimetra na svaka 3 meseca. Neće pomoći da kosa duže raste, ali sa druge strane izgledaće zdravo i lepo, što je podjednako važno.

Izbegavajte svakodnevno pranje kose

Svakodnevno pranje kose pre svega učiniće da se vaša kosa češće masti, a uz to, podrazumevaće da je svakodnevno izlažete visokim temperaturama, kako biste je stilizovali i osušili, što u velikoj meri šteti kvalitetu vaše dlake.

Kada pronađete savršene proizvode i steknete ove hair care navike, vaša rutina će postati sinonim za lepotu vaše kose, što će se direktno odraziti na vaše samopouzdanje i široki osmeh.

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp