Search
Close this search box.

Hobiji koji nas čine pametnijima

Sećate li se dobrih starih dana kada ste posle škole išli na odbojku ili na čas nekog jezika? Jednom nedeljno ste imali probu hora, a sredom i petkom latinoamerički ples. Te dodatne aktivnosti iz mladosti su okrepljivale naš duh i telo i osećali smo se fenomenalno.

Nažalost, kako upišemo faks, nekako zanemarimo sve hobije usled predavanja, kolokvijuma i učenja. Nakon toga dolazi posao, koji zauzima veliki deo dana i sve se svodi na to da ili trčimo malo do teretane, ili trčimo kući da odgledamo novu epizodu serije.

Međutim, šta ako bismo ispunili te tračke slobodnog vremena aktivnostima koje šire naš um i poboljšavaju naše kognitivno funkcionisanje, a u isto vreme nam daju energiju i gase našu žeđ za novim znanjima? Ispostavlja se da je to i te kako moguće, uz ove sjajne hobije:

Kuvajte za porodicu ili prijatelje

kuvanje

Kuvanje je čas ,,multitaskinga“, odnosno veštine da radite više stvari u isto vreme. Konstantno precizno merite, donosite brze odluke i improvizujete kada je to potrebno. U isto vreme je i kreativna vežba, naručito kada regularno menjate svoj meni. Predlažemo da pozovete prijatelje ili porodicu na ručak jednom mesečno – interaktivno i jako stimulativno za naš mozak!

Naučite novi jezik

Nastavak obrazovanja i posle fakulteta je uvek odličan način da podstaknemo moć našeg uma, ali učenje novog jezika je uvek nešto što će imati dugotrajan efekat na naše kognitivne mišiće. Biti biligvalan znači biti pametniji. Učenje jezika razvija saznajne veštine koje nisu vezane samo za jezik, a uz to nas štiti i od demencije!

Slušajte podkastove

Podkastovi su najbolji izvor znanja kojem se možete okrenuti dok se odmarate. Bilo da šetate ka poslu, vežbate ili odmarate posle subotnjeg ručka, stavite slušalice i pustite neki dobar podkast.

Gledajte dokumentarce

iris

Budimo iskreni: serije su zavist koju smo sami izabrali. Sa mogućnošću da nam se automatski pusti sledeća epizoda i bazom serija i filmova koja je sve veća iz dana u dan bukvalno smo osudili sebe same na propast. Međutim, ne morate da ugasite kompjuter kako biste ojačali svoje vijuge. Jednostavno se sprijateljite sa novim žanrom – dokumentarcima! Ima ih apsolutno neverovatnih, sa predivnim kadrovima i odličnom pričom. Verujte nam, vredeće!

Čitajte kad god možete

Ovo je i bilo za očekivati. Čitajte koliko god i kad god možete i značajno ćete podstaći svoju inteligenciju. Realnost je da malo nas pročita više od sadržaja inboksa ili Fejsbuk strane i da postoji mnogo onih koji nisu pročitali više od obavezne lektire. Proširite svoje mentalne kapacitete čitanjem novina svakog dana (iako su na vašem telefonu), i bar jednog poglavlja knjige pred spavanje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp