Search
Close this search box.

Idealan sport za sve one koji nisu u savršenoj kondiciji

Da li ste čuli za orijentiring?

Često boravite u zagušljivim i zatvorenim prostorijama, sedite po ceo dan, obično za računarom ili uz telefone i tablete. Svakodnevno ste opterećeni obavezama na poslu ili van njega. Sve navedeno uz neizbežan stres ne utiče povoljno na naš duh i telo. Možda je rešenje za vas orijentiring?

Šta je orijentiring?

Orijentiring (Orienteering) je sport nastao u Skandinaviji krajem 19. veka u jedinicama švedske vojske, a danas je zastupljen u oko 60 zemalja širom sveta. Zadatak takmičara je da na nepoznatom terenu, koristeći specijalno pripremljenu kartu i kompas, za što kraće vreme u prirodi pronađu tačke koje su im ucrtane na karti. Osnovni oblik sporta podrazumeva trčanje (foot orienteering), ali su se vremenom razvili i drugi oblici kao što su kretanje biciklom, na skijama i slično. Sport je prilagođen i osobama sa posebnim potrebama – trail orienteering. Na osnovu svog znanja i iskustva u čitanju karte, takmičar mora u svakom trenutku da zna gde se nalazi i u skladu sa tim da donese odluku kojim pravcem će se kretati kako bi najbrže obišao celu stazu i pronašao sve kontrolne tačke.

Orijentiring karte

Za orijentiring se izrađuju posebne karte po pravilima međunarodne orijentiring federacije – IOF. U Srbiji postoji nekoliko stručnjaka za izradu ovih karata, a za Beograd i okolinu postoji njih oko 30. Neke od postojećih karata su Košutnjak, Ada Ciganlija, Kalemegdan, Topčiderski park, Tašmajdan, Lipovačka šuma, Avala, Kopaonik, Zlatibor, Fruška Gora, Tara, Divčibare i mnoge druge. Ovakve karte su krupne razmere i moraju biti precizne sa predstavljenim svim detaljima sa terena. Postoje standardizovani simboli koji se koriste na kartama, što omogućava da se ovim sportom bavite na bilo kom delu planete.

Kome je namenjen ovaj sport?

Nije redak slučaj da se na takmičenju nađe cela porodica sa članovima različitih generacija, što nam govori da je ovo sport za sve uzraste. Za decu se sa obukom iz orijentiringa počinje u uzrastu između 9 i 12 godina. Kontrolne tačke i staze su po tehničkim i fizičkim zahtevima prilagođene uzrastu takmičara. Čest boravak u prirodi, promena klimatske sredine i fizička aktivnost je nešto što će prijati kako deci tako i odraslima. Ovim sportom se možete baviti rekreativno i takmičarski. Ono što vam je potrebno je dobra volja, oprema za trčanje u prirodi i kompas, što znači da orijentiring nije skup sport.

Orijentiring u Srbiji

Na našim prostorima ovaj sport počinje da se razvija od 1950. godine i to prvim takmičenjem održanim na Fruškoj Gori. U početku su to bila ekipna takmičenja, organizovana po pravilima Planinskog saveza Jugoslavije. Kasnije su zaživela i pravila IOF-a, a prvo takmičenje po standardizovanim pravilima je održano u okolini Zagreba. Prvi zvaničan nastup naše reprezenacije bio je 1981. godine na Balkanijadi u Rumuniji. Iz svega ovog nastao je Orijentiring savez Srbije koji postoji i danas.

Narodna poslovica kaže “Preko preče, naokolo brže”, a upravo je to često slučaj u ovom sportu. Nekada je brže ako se brdo obiđe, a ne ako se ide preko njega. Takve i mnogo komplikovanije odluke donose takmičari u ovom sportu i u tome i jeste čar orijentiringa. Jeste li spremni za snalaženje i uživanje u prirodi?

Sandra Lejić

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp