Search
Close this search box.

6 idealnih namirnica za detoks tela

Budite iskreni. Da li je vaša jetra uživala u vikendu iza nas koliko i vi? Ukoliko ste se zamislili nad ovim pitanjem, tu smo da ponudimo nekoliko detoks rituala za vaše telo, koji će dovesti do pozitivnih rezultata.

Iako nemamo ništa protiv detoks sokova i mislimo da su sjajni, ovo je odlična alternativa za one koji su i dalje malo usporeniji pod uticajem tek završenog odmora!

Dakle, imamo malu, ali efikasnu listu namirnica koje će očistiti vaš sistem. Bogate su antioksidantima, mineralima i neophodnim vitaminima. Dodajte po malo od svake vašim obrocima i organizam će vam biti zahvalan. Od više energije do besprekorne kože – spremite se da uživate u momentalnim rezultatima uz minimalan trud!

Beli luk

beli-luk

Bogat sumporom i bioaktivnim seleniumom, beli luk poseduje dragocene minerale koji prirodno eliminišu toksine iz krvotoka. Ova moćna biljka smanjuje i holesterol, a služi i kao prirodan lek za visok krvni pritisak. Serviran svež, beli luk je supermen među detoks namirnicama, jer sadrži enzime koji potpomažu prirodan telesni proces čišćenja. Ukoliko vaš stomak ne može da ga podnese, probajte sa biljnim kapsulama. Ova biljka sadrži 39 različitih agenata protiv bakterija, parazita i virusa. Jednom rečju – moć.

Spanać

spanac

Iako je preukusan kada se skuva, za detoks je najbolji svež. Ovaj zeleniš je prepun gvožđa i antioksidanata. Odlučite se, recimo, za svežu salatu sa maslinovim uljem i limunom, ili spremite zeleni smoothie kako biste ,,ubrali“ najviše koristi od spanaća.

Cvekla

cvekla

Prebogata vlaknima i vitaminom C, sadrži još i betain i pektin, koji pomažu ćelijama da prirodno oslobode telo od toksina. I sok i plod su veoma popularni kod sportista, jer povećavaju energiju i izdržljivost.

Asparagus

asparagus

Ovaj izvor vlakana sadrži jedinjenja koja su bukvalno šampioni detoksa, a uz to još i vlakna, gvožđe i vitamine A, C, E i K! Asparagus je prirodni diuretik i odličan je za održavanje zdravog stomaka (put do zdravlja popločan je zdravim crevima, setite se!). Kao da nam nije dosta koristi, za ovu biljku kažu i da ima anti-age efekat.

Artičoke

Roasted Artichokes with Roasted Garlic Butter

Osim što sadrži jedinjenja koja su veoma moćna za detoks jetre, ova biljka je bogata vlaknima i nutrientima poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, vitamina B, C i K. Ako vas ovim nabrajanjem ne ubedimo da ih probate – nećemo ničim!

Grejpfrut

grejp

Sok od grejpa pomaže nam da održimo stabilan nivo šećera u krvi. Uz to, telu je potrebno malo duže da ga svari, te služi i da umanji apetit ukoliko se pojede pre obroka. Ovaj citrus je i prirodni ,,sagorevač“ masti i odličan je doručak. Šta tu ima da se ne voli?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp