Imate intervju za posao koji jako želite? Potrudite se da ne pravite neku od sledećih grešaka!

Sigurno ste barem jednom bili u situaciji da ste se sa intervjua za posao vratili entuzijastični i puni nade da će vas kroz nekoliko dana pozbati da počnete da radite, a onda je usledelo čekanja, pa razočaranje. Iz dana u dan pitali ste se zašto vas ipak ne zovu? Odgovor je jednostavan, ili su se odlučili za nekog kompetentnijeg od vas, ili ste tokom razgovora napravili neku nesvesnu grešku, koja vas je koštala željene pozicije.

Neretko nismo ni svesni greškica koje pravimo, a koje nam poslodavci zameraju i odluče da su baš one presudan razlog za odabir, koji niste vi. Danas smo odlučili da napravimo spisak tih “kobnih” grešaka, koje smo barem jednom napravili na intervjuu za posao, kako ih ne bismo iznova ponavljali, jer krajnje je vreme da naučimo iz svojih grešaka.

Nemojte da kasnite

Ako vam je intervju zakazan u vreme kada je u gradu obično špic, ili je napolju nevreme i znate da će biti gužva krenite na vreme. Ne dozvolite da već prilikom prvog susreta vaši poslodavci pomisle kako ne umete da procenite svoje i nepoštujete tuđe vreme.

Budite pripremljeni

Ne dozvolite da tokom razgovora primete da niste obavešteni o poslovanju kompanije, sistemu zapošljavanja i načinu rada. Dakle, već kada pošaljete CV na konkurs istražite sve što vas zanima o kompaniji u kojoj ste aplicirali za posao.

Pitajte ih šta vas zanima

Tokom celog intervjua postavljaće vam pitanja, ali će vam na kraju dati priliku da i vi njih pitate sve što vas o poslu bude interesovalo. Iswkoristite tu priliku i saznajte sve što vas zanima. Ne dozvolite da već tokom prvog razgovora delujete nezainteresovano, jer bi to mogao da bude veliki minus.

Isključite telefon

Biće zaista neprofesionalno, ako vam u sred razgovora za posao koji toliko želite zazvoni telefon…

Plasirajte sebe u najboljem mogućem svetlu

U nekom trenutku pitaće vas zašto ste baš vi osoba koja im treba. To je od presudnog značaja za vaš dalji plasman. Tu ste da predstavite sebe u najboljem svetlu i zato dajte svoj maksimum, kako biste im privukli pažnju.

Pokažite želju za poslom

Ne treba da stavljate sebe u prvi plan, ali je veoma važno da intervju završite pitanjem o sledećim koracima, kako biste znali šta da očekujete i čemu da se nadate. Bitno je da poslodavac primeti da imate interesovanja prema ovom poslu.

Ako postupite prema navedenim savetima, a uz to ste pozitivna i vedra, a pre svega kompetentna i kvalifikovana osoba, smeši vam se posao iz snova.

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp