Search
Close this search box.

Istanbul – grad gde se dve kulture sudaraju

Ovih dana nas za Istanbul vezuju ne tako lepe stvari, pa smo odlučile malo da povratimo stari sjaj tom prekrasnom gradu. Dosta toga nas je inspirisalo da napišemo nešto o Istanbulu, pa krenimo u mali obilazak ovog grada na dva kontinenta.

Grad je sam po sebi poseban i osim građevina i znamenitosti koje ćete posetiti, ostaće vam u sećanju hrana i neprestano cenkanje.  🙂 Na svakom koraku se nešto pokušava prodati, a prodavci mogu biti ljudi od 7 od 77 godina.

istanbul

U srcu Istanbula se nalazi Carigradski hipodrom.  Njegovu izgradnju naložio je davne 324. car Konstantin prilikom obnove Vizanta.  Mogao je primiti 100 000 ljudi, a imao je i tajni prolaz prema dvorcu.

aja

S desne strane hipodroma se nalazi Aja Sofija.  Priča Aja Sofije potiče iz 408. godine, ali je bila srušena u pobuni Nika 532. godine. Do 537. ponovo je izgrađena.  Istanbulci su 453. godine preuzeli grad i pretvorili Svetu Sofiju u džamiju. Mozaike su prekrili gipsom i dogradili četiri minareta . Kada je Aja Sofija 1935, godine postala muzej, mozaici su otkriveni pa sada  Aja Sofiju krase mermerne ploče i mozaici Bogorodice, Isusa, anđela i biskupa.  Aju Sofiju je Ataturk 1935. dao pretvoriti u muzej. Pokraj muzeja se nalazi i grob cara Konstatina Velikog.

plava

S leve strane Carigradskog hipodroma nalazi se Plava džamija. Pravo ime Plave džamije je zapravo  Ahmedija, ali zbog plave keramike koja krasi zidove zovu je Plava Džamija. Izgrađena je u razdoblju od 1609 do 1616. Ulaz u džamiju je besplatan, pa se čeka i nekoliko sati za sam ulazak. Pravu veličinu džamije doživljavate tek nakon ulaska u nju.

Krenimo u obilazak Topkapi Saraj palate.

Topkapi-Palace-Images

Od 1465 – 1856. bila je glavna rezidencija osmanskih sultana pa je bila mesto održavanja mnogih istorijskih događaja i kraljevskih zabava. Danas je muzej. Muzej u kojem imamo vrednu kolekciju spomenika i umetnina, poput mača proroka Muhameda. Upisana je u UNESCO-v  popis mesta baštine u Evropi.  I ovde se po nekoliko sati čeka za ulazak u palatu, ali zato će vas svaki njen kutak očarati.

bazar

Egipatski bazar je druga najveća ulica-tržnica u Istanbulu. Potiče iz 1616, a naziv Egipatska je dobila zbog toga što je u to vreme sve na toj tržnici poticalo iz Egipta. Tamo možete kupiti sve – od hrane, suvenira, sveća do odeće i naravno na svakom mestu se možete cenkati.

bazar2

Grand Bazar  je jedna od najvećih i najstarijih ulica – tržnica na svijetu. Prodaje sve od zlata, srebra, suvenira, unikata, tapeta, lampi  i sve to na više od 3000 štandova. Najlepše je obilaziti jutrom kada je manja gužva, pa se lakše može ispitati i sama struktura i izgled ulice nego kada je gužva.

bosfor

Kada dođemo u Istanbul nikako se ne zaobilazi Bosfor. Iako ga je predivno gledati i sa ruba grada, puni doživljaj je sigurno kada ga obilazimo brodom. Vožnja košta oko 6 dolara. Najdivnije od svega je što obilazite one delove grada koje sigurno sami nećete istražiti, niti znati za njih, jer ponekad više čarolije imaju oni delovi za koje zapravo niko ili retko ko zna. Brodom se obilazi i azijski deo Istanbula, pa će to svakoga zaintrigirati sigurno. Cela gradska arhitektura će se videti i samo ćete još više zavoleti grad.

toranj
Pogled sa Galata tornja

Kada već pričamo o pogledu na celi grad, pravo mesto za to je zapravo Galata toranj. Naravno da se treba spremiti na dugo čekanje za ulaz, ali ipak, kada se popnete na vrh zaboravićete sve probleme čekanja, jer ćete zapravo pred sobom imati verovatno najlepsu sliku u svom životu. Istanbul i Bosfor kao na dlanu. Takođe nešto što očara mnogobrojne posetioce je predivni zalasak sunca sa Galata mosta. S obe strane mosta su restorani, tako da možete sesti, večerati i gledati predivan zalazak sunca i periferiju magičnog Istanbula.

nargila

Za ljubitelje nargile Istanbul je grad iz snova, jer grad ima ulicu Nargila street  u kojoj svaki kafić ima nargilu. Možete uživati u „lazy bag-u“, Istanbulskom suncu, Turskom čaju  i naravno nargili.

caj

Kada govorimo o turskom kulinarstvu, većina je i nama poznata, ali kao i sve na svetu – kod domaćina je najlepše, dakle, spremite se za predivnu hranu. Svakako nećete zaobići kebape ili mantije koje po tržnicama kao Grand Bazar možete probati u različitim ukusima, odnosno uz raznovrsne priloge. Veliki specijalitet uličnih prodavaca je riba u kruhu, koja je sveža i sve to spremaju ispred vas. Gotovo na svakom kutku se nalaze štandovi s ceđenim sokovima i uvek se preporučuje sok od nara. A od pića sigurno nećete zaobići čajeve i Tursku kafu.

hammam

Nešto što će vam svakako urezati Istanbul u srce je HAMMAM u kojem potpuno unosite tamošnju kulturu u sebe jer upravo ćete proći celi obred kupanja kroz koji je prolazio i Sultan.

istanbul2

Sada kada smo završili svoje malo putovanje Istanbulom definitivno više ne mislimo o svim negativnim stvarima koje su im se poslednjih dana događale. Istanbul ostaje i dalje Istanbul – grad koji deli dva kontinenta, dve kulture i pravi je vremeplov, jer ga krasi prebogata istorija.

Korisne informacije:

  • Istanbul je od Beograda udaljen 952 kilometara, odnosno oko 11h vožnje kolima.
  • Autobusom vožnja traje oko 15h.
  • Let od Beograda do Istanbula traje 1h i 45min.
Nikolina Budimir-Bekan
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp