Search
Close this search box.

Istina o pravoj ljubavi koju možda niste znali

Svi smo mi nekada verovali da postoji sledeći scenario: šetamo ulicom i odjednom nam se pogled sretne sa totalnim strancem koji nas obara s nogu svojom visinom i markantnošću, a onda bismo se momentalno zaljubili jedno u drugo.

Pa, kao što ste do sada i sami shvatili, to se vrlo verovatno neće desiti. Nažalost, nismo svi te sreće kao Diznijeve princeze. Prava ljubav je komplikovanija od toga.

Evo šta mi mislimo:

Ljubav je ljudski instinkt

Ljubav je emocija koja nam je instinktivna. Vrlo je jednostavno – tražimo je svuda kako bismo sačuvali svoj DNK i obezbedili produženje vrste. Koliko god primitivno zvučalo, tako je.

Možda se sada smejete, ali razmislite. Od malena maštamo o tome da pronađemo ,,pravog“. Veliki deo života provedemo u potrazi za potencijalnim životnim partnerom. Zašto?

Zato što nam DNK kaže da moramo.

Naučnici su otkrili da je naša DNK ,,programirana“ tako da se zaljubimo kako bismo se razmnožavali. Ovo se postiže uz pomoć feromona i drugih biohemijskih procesa u našim mozgovima. Praktično je naše telo to koje bira u koga se zaljubljujemo, a ne naš um.

Feromoni o kojima govorimo su svi mirisi koje neko drugi ima, a vi ih ne možete svesno registrovati, već vaše telo – i to utiče na to kako se osećate pored nekoga. Kada telo registruje tuđe feromone, nizom hemijskih reakcija utvrđuje da li bi se DNK te osobe dobro uklopila sa našom. Neverovatno koliko su naša tela zapravo moćna, zar ne?

Da li  onda naš izbor tu ima neku ulogu?

tumblr_mh25leP7CW1rh41gto1_500

Vaše telo možda može da izabere u koga ćete se zaljubiti, ali vi svesno birate da budete verni, iskreni i puni ljubavi prema osobi u trajanju vaše veze.

Dakle, iako ste zaljubljeni u nekoga, vi istovremeno birate da pokažete tu ljubav i tu izbor postaje jako bitan faktor.

Zašto mi verujemo da ljubav nije izbor:

  1. Svi smo se nekada zaljubili u nekoga ko je bio užasan, a mi toga na početku nismo bili ni svesni. Da se u ljubavi sve vrti oko našeg izbora, ne bismo se odlučili za nekoga ko se prema nama ophodi loše.
  2. Voleli smo više od jedne osobe u svom životu. Prema našoj DNK, postoji više potencijalnih partnera koji bi bili poželjni za nastavak našeg genetskog koda. 🙂
  3. Zaljubili smo se u nekoga ko nije ,,naš tip“ i totalno je različit od nas. Pod time podrazumevamo totalno nepoklapanje ni u čemu.

Posle svega ovoga, možda je stvarno istina da prava ljubav nije samo osećanje. Šta vi mislite? 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp