Search
Close this search box.

Izaberite zdravo: 5 saveta za savršen izgled bez restriktivnih dijeta!

Negde u našem umu postoji ideja, kojoj godinama slepo verujemo, a to je da da bismo dobro izgledali i osećali se sjajno u svojoj koži, moramo konstantno da se odričemo nečega, a već sama pomisao na odricanje, tera nas da osetimo odbojnost prema zdravom životnom stilu.

Naravno da morate stvoriti kalorijski deficit, ako želite da istopite masne naslage i smršate i naravno da ćete u vezi sa tim, naročito u početku promene režima ishrane osećati glad, ali ta vrsta gladi i gladovanje na koje vi pomislite kada se spremate da otpočnete dijetu nisu ni približno isti.

Zdrav gubitak kilograma utiče na mnogo toga što će drastično poboljšati vaš kvalitet života. Prvo, temeljno ćete poboljšati vaše zdravlje, a zatim vaše telo će izgledati bolje i imaćete više samopouzdanja. Na sve te benefite, poboljšaće se i vaš dnevni nivo energije, pa ćete biti mnogo produktivniji i prijaće vam da tokom dana postižete neuporedivo više stvari nego ranije.

Pročitajte: Saveti za zdravu ishranu – Kako da napravite savršeno zdravu porciju?

Postoji nekoliko načina da na zdrav način počnete da uživate u promenama na vašem telu i da zavolite sebe, ali bitno je biti dosledan i uporan, ako zaista želite da smršate dugoročno i zdravo.

Kontrola porcije je veoma važna

Stres, genetika i hormoni svakodnevno igraju vodeću ulogu u funkciji našeg metabolizma. Brzina metabolizma je dinamična, a naše telo ima neverovatnu moć prilagođavanja.

Neobična činjenica je da dugoročan kalorijski deficit može podjednako usporiti metabolizam, kao i svakodnevno prejedanje.

Da biste za svoj metabolizam uradili najbolje, neophodno je da postanete svesni svog dnevnog unosa kalorija, da mu prilagodite svoje aktivnosti i da kada pronađete pravu meru porcija, ostanete dosledni tom režimu ishrane.

Pročitajte: Da li možemo jesti voće, kada smo na dijeti?

Zaboravite na odricanje

Nijedna dijeta koja eliminiše čitavu grupu namirnica, nije dobra, ne samo po naše zdravlje, već ni po našu psihu. Režim ishrane, koji shvatimo kao odricanje od nečega što volimo predstavlja svojevrstan napor, a nešto što nam je veliki napot, veoma će teško postati naša svakodnevica.

Trenirajte aktivno

Aktivan trening je zaista preduslov da promenite izgled svog tela i počnete dobro da se osećate, ali pored redovnog treninga i upornosti, neophodno je i veće opterećenje kako biste zaista doživeli pravu transformaciju. Zbog toga, nema razloga da izbegavate tegove tokom treninga, jer su oni vaši najveći saveznici u telesnoj transformaciji.

Povećajte unos vlakana i proteina

Proteini su veoma važne namirnice, jer učestvuju u izgradnji naših mišića, što znači da podstiču rad našeg organizma, pa ih je zaista važno redovno unositi. Sa druge strane, tu su vlakna, koja će osim benefita za vaše zdravlje poboljšati i osećaj sitosti i smanjiti konstantnu glad. Veoma je bitno da vlakna i proteini čine veći deo svakog vašeg obroka, ako zaista želite da izgubite na težini.

Pročitajte: 9 loših navika u ishrani koje nas sprečavaju da ostvarimo svoj fit cilj!

Razdvojite obrok i emocije

Čest izgovor za prejedanje svakako su naše emotivne krize, koje u nama povećavaju nivo hormona koji bude želju za hranom, pa opet, to nikako ne znači da ne možemo da se odupremo, ako još uvek svesno razmišljamo i imamo kontrolu nad sobom.

Umesto da svoj nivo energije ugušite suvišnim kalorijama, kada se osećate pod stresom, ili emocionalno iscrpljeno, pokušajte da trenirate i oslobodite se teških misli i povećate nivo pozitivne energije. To je neuporedivo bolja odluka, od primamljivog burgera, ili kutije sladoleda.

Naravno, da biste pristupili ovim savetima, važno je da ste pre toga doneli odluku da vam je dug proces rada na sebi, koji podrazumeva sporiji progres, ali dugoročne rezultate bolja opcija od instant dijeti sa yo-yo efektom. Pogrešno razmišljanje o gubitku kilograma je iza nas i krajnje je vreme da zatvorimo sezonu pogrešnih odluka, kada je ishrana u pitanju. Sada je vreme za red, rad i disciplinu, jer negde tamo, čeka vas telo o kakvom ste do sada samo sanjali!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp