Search
Close this search box.

Izložbe u Beogradu koje morate posetiti

Jun je mesec, u kojem se lagano pripremamo ili smo već uzeli naše godišnje odmore. Neki od vas se spremaju za more, neki za turistički obilazak neke evropske prestonice, neki možda odlaze i na drugi kontinent, ali ovaj tekst posvećen je onima koji će ostati kod kuće, iz ko zna kog razloga.

Kultura je veoma važna stvar za svaku državu, grad, ali i za svakog pojedinca. Beograd je bogat muzejima, a svi drugi gradovi u Srbiji poseduju jedan ili više muzeja. Ukoliko ste ovog leta onemogućeni da putujete, zabavite se na krajnje pristupačan način i postanite turista u svom gradu.

Čuvati kulturu znači čuvati svoj identitet, pre svega kao nacije. U srpskim muzejima nalaze se velike zbirke i kolekcije koje govore u prilog našoj tradiciji, a elementi sačuvani od zaborava pripadaju različitim disciplinama, počev od istorije, umetnosti, etnologije, prirodnih nauka, književnosti…

Ukoliko vas zanima da vidite šta je to ostalo u nasleđe od naših predaka i polako sklopite mozaik prošlovekovnog života naših predaka i znamenitih ljudi o kojima ste toliko čitali, daćemo vam kratku mapu muzeja grada Beograda, koje biste mogli da posetite ovog leta, u svoje slobodno vreme.

Pre svega, vrlo je značajno da istaknemo da se Beograd pobrinuo da ulaz u ove kulturne ustanove svima bude dostupan pa je prosečna cena ulaznice 200 dinara, a ukoliko ste đak, student ili penzioner cena karte je 100 dinara. Dakle naša prestonica nudi veliki pregled antikviteta i umetnički vrednih predmeta koji govore o prošlosti našeg naroda, žargonski rečeno, za svačiji džep.

Toplo preporučujemo da posetite:

Muzej Dositeja i Vuka: Ovaj memorijalni muzej posvećen je dvojici velikana srpske kulture. Dositej Obradović bio je srpski prosvetitelj i prvi ministar prosvete, dok je Vuk Karadžić bio reformator i tvorac srpskog književnog jezika. Postavka ovog muzeja je stalna, a sastoji se od dve zbirke – ličnih predmeta Vuka Stefanovića Karadžića i zbirke koja je preostala od Dositejevih spisa, izdanja njegovih knjiga i njegove rukopisne zabeleške. Ovaj muzej otvoren je 28.2.1949. godine u zgradi u kojoj je nekada bila Velika škola. Dositej je bio jedan od njenih idejnih tvoraca, a Vuk među prvih 20 učenika. Ukoliko vas interesuje početak srpskog opismenjavanja, oformljavanje nove srpske književnosti i uopšte život ova dva velika čoveka i njihova borba za srpsku kulturu, ovaj muzej biste svakako trebalo da posetite, od utorka do petka od 10 do 17h. Nalazi se u ulici Gospodara Jevrema broj 21.

Etnografski muzej: Ukoliko ste ljubitelj srpske tradicije ovo je pravo mesto za vas. Možete videti mnogo toga, a od odličnih kustosa i čuti brojne zanimljive činjenice o životu naših predaka. Njihova stalna postavka “Narodna kultura Srba u XIX i XX veku” predstavlja pravu šetnju kroz život Srba u predhodna dva veka. Izloženi su modeli tipične gradske i seoske kuće tog vremena, autentični predmeti, nameštaj, tapiserije, ali ono što je najzanimljivije su muške i ženske nošnje i kostimi iz različitih predela Sebije. Ako poželite u kratku šetnju kroz prošlost našeg naroda, posetite Ernografski muzej svakoga dana od 10 do 17h. Nalazi se na studentskom trgu, a nedeljom su individualne posete besplatne.

Istorijski muzej: Ovo je jedan od najvećih muzeja u Beogradu, koji raspolaže sa oko 35.000 predmeta raspoređenih u 23 zborke i 4 fonda. Trenutne postavke su: “Zaostavština Olje Ivanjicki”, “Srbija 1915 – 1916 i francusko – srpska bolnica u Sedesu, Solun”. One će biti postavljene do novembra u muzeju na Trgu Nikole Pašića, dok se stalna postavka nalazi u Konaku kneza Miloša na Topčideru. Možete ga posetiti svakog dana sem ponedeljka od 12 do 20h.

Muzej Nikole Tesle: Muzej je u celosti posvećen radu jednog od naših najvećih naučnika i pronalazača, a nalazi se u Krunskoj ulici na broju 51. Stalna postavka se nalazi u prizemlju i posetioci se mogu upoznati sa mnogobrojnim Teslinim pronalascima, a mogu čak i učestvovati u nekoj manifestaciji, videti njegove nacrte, prepisku, kao i lične predmete. Ovo je najinovativniji muzej od svih navedenih, kustosi su uvek spremni za saradnju i iskustvo je nezamenljivo! Radno vreme je od utorka do subote od 10 do 17h, a nedeljom od 9 do 14h.

Prirodnjački muzej: Jedinstven je muzej u Srbiji. Čuva 1.500.000 antikviteta raspoređenih u 117 zbirki. On je čuvar prirodne i kulturne baštine Srbije još od 1895. godine. Trenutna postavka: “Meteoriti, glasnici svemira” biće postavljena do septembra ove godine.

Sada, kada smo vam dali kratak predlog muzeja koje biste mogli posetiti i prošetati kroz prošlost svog naroda, možete porazgovarati sa porodicom i organizovati svoj dan. Poseta muzeja deci bi bila veoma uzbudljiva jer bi mogli da vide i nauče mnoge nove stvari, a i vi biste mogli da se podsetite možda zaboravljenog znanja.

Beograd poseduje još mnogo muzeja koje biste, u zavisnosti od sopstvenih interesovanja, mogli da posetite i  uživate u postavkama, ali i da naučite nešto novo.

Javljajte nam utiske!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp