Search
Close this search box.

Jedna stvar koju morate prestati da radite kada sklapate nova poznanstva

I za one najveštije, širenje kontakata nije uvek jednostavna stvar za kontrolisati. Generalno je čudna situacija i iako je naš cilj da ostavimo dobar utisak, često se preopteretimo razmišljanjem o tome šta ćemo reći i tako ugrožavamo naš prirodni šarm i sposobnost da se zaista povežemo sa svojim sagovornicima.

Jedna od najvećih crvenih zastavica u ovakvim situacijama je navođenje imena poznatih i/ili važnih ljudi koje znamo, a evo i zašto:

Minira vaše samopouzdanje

,,Gađanje“ važnim imenima uglavnom dolazi od osobe kojoj nije prijatno, koja je anksiozna i koja sumnja u sopstveni doprinos situaciji. Uvek otkriva jednu stvar, a to je da se akter ne oseća povezano sa sopstvenim dostignućima ili ličnim brendom, pa mora da mu ,,doda“ na težini tako što će ga povezivati sa imenima koja su navodno jača. Ipak, u praksi, navođenje imena šteti vašem kredibilitetu i zapravo otkriva nesigurnosi, ne maskira ih.

Nije sigurno

Rizično je iz razloga što vi ne znate šta slušalac zapravo misli o toj osobi čije ime spominjete i da li je uopšte poznaje. Nema boljeg načina da dospete u neprijatnu situaciju nego da imenujete nekoga koga vaš sagovornik ne poznaje, ne voli ili ne poštuje. Još gore bi bilo ukoliko preterate i kažete da ste prijatelj sa nekim sa kime ste zapravo samo razmenili nekoliko mejlova. Ta laž vam se može obiti o glavu ukoliko se ikada razotkrije.

Šta treba da radite:

Umesto hvalisanja o poznanstvima, neka razgovor bude fokusiran na vas i osobu sa kojom pričate – postavljajte pitanja ili referišite na sopstvene kvalitete i sposobnosti. Ukoliko stvarno imate zajedničke poznanike, prilike da pričate o njima će se javiti spontano u toku razgovora.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp