Search
Close this search box.

Jednostavni, a predivni načini da provedemo slobodno vreme

Ponekad u ovom svetu koji je večno u žurbi, moramo da napravimo korak unazad i uživamo u sporijem tempu. Ove aktivnosti mogu biti baš ono što vam je potrebno.

Igrajte karte

Kada ste poslednji put seli za sto sa prijateljima i odigrali partiju tablića ili remija? Ako nikad niste, možda je pravo vreme da naučite.

Toliko je jednostavno okupiti društvo, podeliti pivo ili vino, grickati kikiriki ili naručiti picu uz dobru partiju karata, ali izgleda da malo ko to radi u poslednje vreme.

Možda bude čudno na početku, zato što niste ispred TV-a ili kompjutera, ali partija karata može biti izvor zdrave i lagane konkurencije i istih takvih razgovora, a što je najvažnije – jednostavan susret sa onima sa kojima uživate da provodite vreme.

Čitajte u prirodi

citanje

Postoji nešto čarobno u tome da se opustimo u nekom parku ili na livadi u zavičaju, uz dobru knjigu. Osluškujte kako vetar prolazi kroz lišće i osetite kako vas sunce lepo greje. Priroda leči. Kada budete završili, osetićete se regenerisano i smireno.

Vozite biciklu

Setite se koliko smo svi bili presrećni kada smo kao klinci skočili na bajs i vozili do drugarice koja je na drugom kraju grada ili obrnuli krug po komšiluku čisto onako. Kako starimo, zaboravljamo koliko uživanja nam može pružiti tako jednostavna aktivnost.

Spakujte flašicu vode i sendvič u ranac, kacigu na glavu i vozite se par sati – nikada ne znate gde vas vaše noge mogu odvesti.

Oprobajte se u baštovanstvu

cvece

Nije bitno da li imate veliko dvorište ili tri saksije na terasi. Rad sa zemljom, sađenje i briga o biljkama imaju neverovatno pozitivan uticaj na vaš mozak. Bakterija koja se nalazi u zemlji može stimulisati lučenje serotonina, a ovaj hormon nas opušta i usrećuje. 🙂

Gledajte nebo

Ljudi su uvek bili fascinirani nebom iznad nas. Plašili smo ga se, slavili smo ga i pokušavali smo da ga shvatimo. Čak i da nikada ne naučimo sve što se o nebu može naučiti, možemo se setiti da postoji predivno plavetnilo koje gleda na nas ovamo dole.

Sledeći put kada je nebo prošarano belim oblacima ili je noć dovoljno vedra da se vide zvezde, pogledajte gore – gledajte kako oblaci krstare i menjaju oblike, brojte zvezde i tražite sazvežđa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp