Jeste li spremni za prolećno čišćenje?

Kada pomislim na to šta je „my cup of tea“, na vrhu liste je proleće! Nema hladnoće, duži je dan, sunce sija i sve se budi. Jednostavno je nemoguće da se probudim mrzovoljna, ma kakve obaveze i „situacije“ imala, kada napolju sija sunce. Mnogima je Nova godina novi početak, a meni je proleće… dobro, moram da priznam da i za Novu godinu svodim račune i rezimiram gde sam u tom trenutku.

Ipak, pravo pitanje je gde smo sada? Gde sam ja sada? Gde je svako od nas sada? Hajde da već danas proverimo koliko smo zadovoljni sobom, da napišemo spisak stvari koje nas čine srećnim ljudima i da poradimo na tome da i ljudima oko nas bude bolje.

Znam da imamo premalo vremena, premalo para i previše obaveza i da smo stalno u nekoj žurbi. Zaustavite se i napravite prolećno čišćenje. Sredite svoj dom i odložite sve nepotrebne stvari. Sve one farmerice koje čekaju da smršate, sve one široke majice koje će biti idealne kada budete jednoga dana trudne, sve one espadrile koje su vam taman samo kada vam noge oteknu i sav onaj nakit koji čeka da se ponovo vrati moda.

Sigurno imate neki „jedini preživeli“ punjač za Nokiu koji više ničemu ne služi, jer se mobilni pokvario pre mnoooogo godina, ali zato popularna iglica odoleva vremenu. Spakujte i Belu grivu i ostalu lektiru iz osnovne. Da! Napravite čišćenje i svoje biblioteke.

I SVE, baš sve što je upotrebljivo od vaših starih stvari – poklonite!

Preselila sam se u aprilu i tada mi se činilo da ne postoji ni jedna jedina stvar u mom domu koja mi ne treba. Pre preseljenja poklonila sam gomilu stvari drugaricama i onima koji nemaju skoro ništa. Bilo je tu svega – od sudova do peškira i novina. I zato sam pre nekoliko dana odlučila da ponovo smanjim količinu stvari, ma koliko bila vezana za „srećnu“ majicu i haljinu sa mature. Pretpostavljam da i vi imate onaj divan osećaj da je vaš životni prostor ponovo prodisao i kao da ste se oslobodili teškog tereta. Tako je bilo i meni, a značajnije od toga, važno mi je zadovoljstvo zbog darivanja, dok je svakako najvažniji osmeh zadovoljstva onoga koji dobija poklone. Učinićete drugima, ali učinićete i sebi.

Ma kako divne darove dobijali u životu, u ljudskoj je prirodi ne da dobijamo, nego da dajemo. Poklonite bilo šta – torbu, maskaru, cvet. Ako nemate ništa od toga poklonite osmeh i zagrljaj. Poklonite pažnju, vreme, razumevanje i poštovanje.

Svom partneru poklonite poljupce i poklonite mu slobodu! Jedino tako ćete i vi biti srećni.

Pozovite mamu ili baku i poželite im lep dan. Pozovite drugaricu u šetnju i izvedite je u bioskop ili na kokice. Ili na klupicu u parku. Poklonite nekome nešto i bićete srećni. I ne zaboravite da čim se probudite poklonite sebi osmeh i vreme koje ćete provesti nasamo sa sobom.

Javite nam šta ste vi danas poklonili i šta ste dobili za uzvrat. Videćete da ćete uvek biti na dobitku.

Ružica Petronijević
21.03.2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp