Search
Close this search box.

Šta je zdravije – kafa ili čaj?

Za ljude koji su posvećeni detoksikaciji organizma, kafa je ono što se prvo odbacuje, a zamenjuje se navodno zdravijim napitkom – čajem. Međutim, kada su izašle neke nove kombinacije za režim ishrane koje su uključivale kafu, večno pitanje ,,kafa ili čaj?“ ponovo je probudilo debate.

U korist kafe, postoje tvrdnje da kafa sa organskim puterom povećava energiju i mentalni fokus. Još važnije je da je studija sa Harvarda pokazala da umerenim dnevnim unosom kafe (oko tri šolje dnevno) možemo smanjiti rizik prevremene smrti usled određenih bolesti. Ove benefite, pak, ne pripisuju kafeinu, već antioksidantima u kafi. Uz to, preporučuje se da se mleko i šećer u kafi drže na što manjem nivou.

Što se čaja tiče, nemojmo zaboraviti da se zeleni čaj smatrao dobrim za sve – od gubitka telesne težine do produžetka životnog veka. Mnogi naučnici koji istražuju u korist čaja tvrde da istraživanja o kafi nisu dovoljno potkrepljena jer nisu ponavljana toliko puta koliko je to bio slučaj sa čajem. Pojedina istraživanja o čaju bazirala su se naročito na efekat koji ovaj napitak ima u borbi protiv raka kože. Došlo se do zaključka da nanošenjem čaja direktno na kožu i, naravno, konzumiranjem čaja dolazi do značajnog smanjenja učestalosti ovog oboljenja. Pojedini sastojci čaja obezbeđuju i značajnu zaštitu od štetnih zraka sunca.

Neki stručnjaci i nisu baš ubeđeni u ovu nadmoć čaja, pa misle da dokazi o pozitivnim uticajima ovog napitka nisu toliko ubedljivi koliko je to slučaj sa kafom.

Možda je najbolje da sumiramo stvari na ovaj način: Uvek će postojati neko istraživanje koje će proučavati efekte konzumiranja kafe ili čaja na neko određeno zdravstveno stanje. Koje god efekte da imaju ova dva napitka, to nije u nekoj velikoj razmeri i ne zahtevaju da momentalno menjate svoje navike.

Drugim rečima, porota i dalje veća  – i to će izgleda potrajati. Za to vreme skuvajte svoju šolju čaja ili kafe, čitajte nas i ne zaboravite da treba biti umeren u svemu. 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp