Search
Close this search box.

Kafa je zdravija nego što mislite

Ovo piće, bez kojeg mnogi od nas jednostavno ne mogu da zamisle svoj dan, dolazi nam iz daleke Arabije. Kroz istoriju, kafa je u mnogim delovima sveta jako cenjena i isticane su njene blagodeti, naročito u regijama u kojima je zabeležen izuzetno dug životni vek ljudi. 

Kafa zaista ima mnoge pozitivne strane i ljudi koji piju kafu su generalno zdraviji od onih koji to ne čine. Shodno tome, kafa može biti poprilično moćna i postoje bitne stavke koje morate uzeti u obzir kako biste izvukli ono najbolje iz nje.

Kvalitet: Kvalitet je glavna stvar kada je u pitanju hrana generalno, a ni kafa tu nije izuzetak. Nažalost, kafa je jedan od useva koji je često izložen većoj koncentraciji pesticida i drugih hemikalija. Ovo možete izbeći tako što ćete voditi računa o tome kog je kafa porekla. Bonus na sve to je da će verovatno biti i boljeg ukusa. Kafa bi trebalo da bude organska i jedinstvenog porekla, tako da nije na odmet da istražite malo o tome pre kupovine. Kada uzimate kafu za poneti neka to bude iz samih kafeterija jer one često služe zrna visokog kvaliteta. U mnogo slučajeva, taj osećaj nervoze ili glavobolja (često iza očiju) potiče od toksičnih ostataka u kafi, a ne od same kafe. Uz to, imajte u vidu da će toksini u bilo kom obliku uticati na disbalans vašeg tela, što će vam otežati da dostignete ciljeve vezane za zdravlje i dobrobit.

Priprema: Ne prevrćite očima, znamo da znate da zakuvate kafu, ali postoje mnogi načini pripremanja. Iako nema metode koja je najbolja, verujemo da neke treba ograničiti. Standardni aparati za kafu su obično napravljeni od plastike. Usled visoke temperature pri kuvanju, plastika može dospeti u kafu. Te hemikalije vam mogu oštetiti endokrini sistem i dovesti do hormonalnog disbalansa. Francuska presa bi bila najbolje rešenje za potrebe dnevnog unosa. Espreso aparati visokog kvaliteta su takođe sjajna opcija.

SBQ03TQATJ

Vreme: Najbolje vreme za kafu je pre 14 časova i uz obrok. Kofein ostaje u našem organizmu dosta dugo. Ako imate problema sa spavanjem onda bi definitivno trebalo da vaša poslednja kafa bude oko tog vremena. Ako to ne uspe, neka vam poslednja kafa bude oko podneva i uzmite u obzir napitak baziran na espresu, kao na primer kapućino ili kafe late, umesto obične kafe. Nasuprot popularnom verovanju, manje kofeina ima espreso nego šolja obične kafe. Kafa je takođe poželjna za konzumiranje pre vežbanja, ali ne i posle.

Kombinovanje: Najbolje je kafu piti uz izbalansirani obrok ili užinu, naročito ako sadrži proteine, masti i ugljene hidrate. Zašto? Kafa jeste bogata određenim hranljivim sastojcima, ali ako tome dodate i ova tri nutrienta osećaćete se odlično ujutru, a vaše telo će imati više ,,goriva”. Dakle, neka vaš doručak uz kafu obavezno sadrži neko kuvano jaje, a ako ujutru pijete kapućino ili late, uzmite i malo voća.

Sagorevanje masnoće: Kafa može biti sjajan način da poboljšate učinak u teretani i može pomoći pri sagorevanju masnoće i ubrzanju metabolizma. Dakle, kao što ste već gore pročitali, dobra je za konzumiranje pre teretane, ali ne preporučuje se posle treninga.

Detoksikacija: Reč ,,detoks” pojavljuje se vrlo često u svetu zdravlja. Pravi detoks je jako komplikovan proces koji se u našem telu odvija milijardu puta u sekundi. Kafa sadrži određene hemikalije koje mogu da potpomognu prirodne procese detoksikaciji.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp