Evo kako da budete bolja osoba

Zastanite za trenutak i zapitajte se kada je bio poslednji put da ste rekli nešto lepo? I to ne samo drugima, već i sebi. Iz nekog razloga je kod nas negativan pogled na svet više socijalno prihvatljiv nego pozitivan. Zašto?

Znamo koliko je lako upasti u zamku konstantnog kukanja i žaljenja, ali zarad vašeg zdravlja trebalo bi da se oduprete tome koliko god možete. Vreme je da prestanete da krivite sebe i sve oko sebe, već da se okrenete ka unutra. Ako želite da svet oko vas bude bolje mesto, počnite od vas samih. Da, baš vas.

Evo i kako:

Uputite nekome kompliment

Nije prvi put da ovo predlažemo, ali imamo i više nego dobar razlog za to. Koliko često pogledate koleginicu na poslu ili nekoga na ulici i pomislite: Čoveče, kako dobro izgleda, a tek kosa! Ukoliko ste bar malo kao mi, onda vam se to dešava svakodnevno. A koliko puta ste to i stavili do znanja toj osobi? Ne baš mnogo, zar ne? Vreme je da počnete. Znate i sami da to ne samo da će njima ulepšati dan, već će probuditi sve ,,srećne senzore“ u vašem telu!

Podelite svoju sreću sa okolinom

Da li ste ikada osetili neobjašnjivu radost kada ste u blizini nekoga ko je srećan? Mi zapravo možemo uhvatiti sreću, poput emotivnog virusa. Kada je neko srećan, onaj ko je u njegovom društvu ima dodatnih 25% šanse da poboljša i svoje raspoloženje. Stvari koje radimo i stvari koje osećamo odjekuju i kroz naše odnose – zato širite tu sreću unaokolo!

Pustite ljude da pričaju o sebi

prijatelji

Kada ste poslednji put nekoga pitali kako je, a da vas je zaista zanimao odgovor? Uglavnom smo bolji u tome da pričamo kako je nama. Neke studije čak pokazuju da smo sami sebi omiljena tema. Pre nego što pomislite da smo kolektivno narcisoidni, postoji razlog za to: osećamo se bolje.  Pričom o sebi aktiviramo delove mozga koji su zaduženi za osećaj zadovoljstva. Tako da, ako želite da ulepšate nekome dan, pustite ga da priča o sebi! 🙂

Grlite se češće

Nešto tako jednostavno, poput zagrljaja, može koristiti našem mentalnom i fizičkom zdravlju. Pojedini stručnjaci kažu da nam je potrebno bar 4 zagrljaja dnevno.  Zagrljaj od 20 sekundi povećava nivo hormona ljubavi – oksitocina, a istovremeno umanjuje negativne posledice stresa. Pored zagrljaja, i  stisak ruke može imati pozitivan uticaj na našu psihu. Tako da, ne držite ruke k sebi. Moć dodira je stvarna, a vi je posedujete!

Recite ,,Molim te“ i ,,Hvala“

Toliko su nas gnjavili time kada smo bili mali, ali sada bi trebalo da zahvalimo svojim roditeljima. Ispostavilo se da reći molim te i hvala nije samo znak lepog vaspitanja. Iskazivanje zahvalnosti i pozitivna povratna informacija poboljšava samopouzdanje i čini da se onaj kome je upućena oseti više ,,socijalno cenjenim“ i da je njegova pomoć zaista vrednovana.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp