Search
Close this search box.

Kako biti zdraviji iz dana u dan

Mnogi će se složiti sa nama kada kažemo da bismo volele da živimo zdraviji život i da imamo dnevni raspored u koji možemo uklopiti povremenu joga seansu ili dodatne sate spavanja. Ali avaj, to je (za sad) nemoguće. U svakom slučaju, poboljšavanje nas samih je jedna plemenita borba, pa smo se bacile u potragu za malim aktivnostima koje imaju veliki uticaj.

Čak i najmanje promene mogu dovesti do sjajnih rezultata. Zato smo sabrale nekoliko jednostavnih navika koje prave neverovatnu razliku. Većina njih oduzima oko pet minuta. Mi smo ipak razumne osobe. 🙂

Pokrenite se

Krenite biciklom na posao. Uradite 10 čučnjeva ujutru ili kupite vijaču i preskačite je bar nekoliko minuta. Napravite plejlistu od četiri pesme i igrajte, a ukoliko dugo sedite na poslu, iskoristite pauzu da protegnete noge. Prosto k’o pasulj, zar ne?

Ohladite se

Vreo tuš je nešto što neverovatno prija, ali može biti baš štetno za kožu i kosu. Niko ne želi da se tušira ledenom vodom, ali probajte na nađete neku zlatnu sredinu i pustite za par nijansi hladniju vodu. Prijaće vašem telu, jer zatvara pore i momentalno će vas razbuditi.

Protegnite se

Obratite pažnju na svoje telo tokom dana i protegnite se kada se osećate ukočeno, umorno ili jednostavno kada vam je potrebno da se malo razmrdate. Na kraju dana sedite, i polako se savijajte u kukovima dok vrhovima prstiju ne dotaknete stopala. Verujte nam – prijaće!

Gledajte oko sebe

look up
foto: Meghan Hosie

Sledeći put kada šetate ulicom, sklonite mobilni i dozvolite vašem pogledu da malo luta. Obratite pažnju na detalje, divite se arhitektonskim podvizima – počnite da primećujete stvari koje biste uglavnom ignorisali.

Hidrirajte se

Popijte koju čašu vode više svakog dana. Makar bila i jedna više – i to je sjajno. Pokušajte da popijete jednu pola sata pre svakog obroka. Često pomešamo žeđ sa glađu, a čaša vode će nas zapravo zasititi na duže vreme.

Citrusi su spas

Popijte čašu vode sa limunom. Benefiti ovog napitka punog antioksidanata su brojni.

Idite stepenicama

sTEPENICE
foto: Louise Smit

Na poslu, fakultetu ili u zgradi – kad god imate priliku, birajte stepenice umesto lifta. Izazovite sebe na pokret. I kad se već penjete, odradite mini trening – menjajte tempo penjanja. 🙂

Odmorite oči

Očni lekari preporučuju čuveno 20-20-6 pravilo kako bismo sačuvali vid, redukovali zamor očiju i glavobolje. Posle svakih 20 minuta gledanja u monitor, skrenite pogled sa njega na 20 sekundi i gledajte u nešto što je bar 6 metara udaljeno od vas.

Naspavajte se

Neispavanost je jedan od glavnih uzroka lošeg zdravlja. Iako je svako drugačiji, odraslima generalno treba između 7 i 8 sati sna svake noći. Ako niste sigurni koliko je vama dovoljno, obratite pažnju na to koliko imate energije i kako ste raspoloženi svakog dana, te se prema tome upravljajte.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp