Search
Close this search box.

Kako da budemo ljuti, a da ne mrzimo

Dok je bes snažna sila koja ima moć da promeni i da ojača, kada se pređe granica u nešto što se zove mržnja, vreme je da malo ukočimo i dobro obratimo pažnju na sebe same.

Mržnja truje i naše telo i naš duh. Postoji jedna sjajna izreka u skladu sa ovim: ,,Prepuštanje mržnji je jednako stezanju komada vrelog uglja sa namerom da ga bacite na nekog drugog; vi ste ti koji se opeku.

I nauka podržava ovu tvrdnju. Skok nivoa hormona stresa usled negativnih emocija može izazvati upalu u telu, a to je sa svoje strane povezano sa zdravstvenim problemima poput raka, srčanih oboljenja i autoimunih poremećaja.

Zato smo sabrale nekoliko dragocenih saveta o tome kako da ostanemo prisebni i da se ne zaglavimo u negativnom i nezdravom prostoru. Evo ih:

Prihvatite svoj bes – zdravo je

zena

Svi mi se ponekad osećamo malo dezorijentisano – svet je poprilično lud u ovo savremeno doba. Ponekad se naljutimo, i to je normalno. Na primer, kada vidimo nepravdu oko sebe. Samo bi trebalo da iskoristimo taj bes efektivno, efikasno, i na način na koji nećemo povrediti sebe. Nismo sigurne da je bilo ko od nas savladao kako se to radi, ali najbolje bi bilo da posmatramo to osećanje tako što ćemo promisliti o njemu, a ne impulsivno reagovati. Mnogo toga se može naučiti kada tolerišemo osećanje i ispoljimo malo strpljenja.

Oslonite se na svoje bližnje

Frustracija je neminovna u životu. Ono što je bitno je kako mi na nju reagujemo. Normalno je da se uzrujamo i rastužimo. Mi mislimo da čoveku tu najbolje može pomoći porodica ili bilo koja vrsta zajednice. Da li je to vaša grupa prijatelja, vaš kolega, sestra ili svakodnevne telefonske seanse s mamom (priznaćete, ta žena ima pomalo mudrosti za nas svakoga dana) – nije važno. Povežite se sa njima i osetićete se bolje.

Ubacite malo ljubavi (prema sebi) u svoje srce

Mržnja se ne zaustavlja mržnjom, već samo ljubavlju – i to je večno pravilo. Kada počnete da osećate mržnju, tada je definitivno vreme da povedete više računa o vašim fizičkim, emotivnim i duhovnim potrebama. Možete meditirati, možete vežbati, možete provoditi vreme sa voljenim ljudima. Vežbajte saosećanje i ljubaznost prema svima, a ljubav prema sebi bi trebalo da vam postane navika.

Poenta je da ne dozvolimo da bes kontroliše naše postupke ili da postanemo taoci sopstvene negativnosti. Samo tada ćemo dobiti najplemenitiju verziju sebe!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp