Search
Close this search box.

Kako da budete produktivniji uz pomoć paradajza?

Da li nekada pomislite da je 24 sata dnevno malo da postignemo sve što smo planirali tog dana? Posao, škola, učenje, ispiti, obaveze, sve se nagomilava iz dana u dan. Rešenje bi bilo ili da produžimo dan ili da povećamo našu produktivnost. Prvo je, nažalost, neizvodljivo tako da ćemo pokušati da pronađemo rešenje za našu produktivnost. Danas vam pišemo o jednoj tehnici koje se pridržavaju mnogi ljudi u svetu i tvrde da im je potpuno promenila način rada. Probajte i vi i nadamo se da ćete biti zadovoljni i produktivniji. Danas vam pišemo o Pomodoro tehici!

Paradajz za produktivnost? 

Pomodoro (na italijanskom paradajz) tehniku osmislio je Frančesko Kirilo tokom svojih studija krajem osamdesetih godina prošlog veka. On je saveznika za učenje i obaveze našao u kuhinjskom tajmeru u obliku paradajza i odatle sledi ovo simpatično ime. 

Paradajz vam neće biti potreban, biće vam potrebna koncentracija i časovnik. Jedan pomodoro je zapravo 25 minuta efektivnog rada. Zahvaljujući pomodoru vreme postaje naš saveznik. Ovom tehnikom postiže se efekat osećaja zadovoljstva, jer smo ispunili jedan zadatak i  dobili nagradu u vidu pauze. 

Kako funkcioniše ova tehnika u praksi? 

  • Ukoliko radite na nekom većem i zahtevnijem zadatku podelite ga na više manjih zadataka. Takođe, ukoliko je gradivo koje učite obimno podelite ga na više manjih celina. 

 

  • Kada smo to uradili vreme je da tajmer podesite na 25 minuta. 

 

  • Onog trenutka kada tajmer počne da odbrojava, sva vaša pažnja usmerena je na zadatak. To je jedino što nam je u fokusu i o čemu razmišljamo. 
  • Kada tajmer zazvoni, makar bili na korak od završetka, napravite pauzu od 3 do 5 minuta.  

 

  • Nakon pauze, ponovo namestite tajmer na 25 minuta i nastavite sa radom tamo gde ste stali.  
  • Kada završite četiri pomodora, nagradite se malo dužom pauzom, od 15 do 30 minuta. 

Da li mi je potrebno toliko kratkih pauza? 

U početku će vam se sigurno činiti da je suvišno imati toliko kratkih pauza, ali pokušajte da se pridržavate pravila ove tehnike i kroz samo nekoliko dana će vam ovo postati rutina. Upravo ovaj mali predah će vam omogućiti da produktivnije i kvalitetnije radite.  

Ukoliko, iz bilo kog razloga prekinete pomodoro koji je u toku i prekid je duži od minute, tajmer namestite na početak. Dakle, nema pauziranja tajmera i nastavljanja nakon izvesnog vremena. Ovim podsveno motivišete sebe da se u potpunosti posvetite aktivnosti koja je pred vama i da se trudite da ne prekidate pomodoro koji je u toku. 

Ako zadatak završite pre nego što tajmer otkuca 25 minuta, onda vreme do kraja pomodora iskoristite tako što ćete prekontrolisati urađeno, ili ponoviti neke delove još jednom. Ukoliko vam je ostalo dosta vremena na tajmeru, možete ga resetovati i posvetiti se sledećoj aktivnosti nakon kraće pauze koja će vam pomoći da lakše pređete sa jedne aktivnosti na drugu. 

Uz Pomodoro tehniku možete razviti samodisciplinu u upotrebi vremena koja je izuzetno važna kako na poslu tako i u privatnom životu. Vremenom ćete sve više i bolje koristiti intervale od 25 minuta. Potpuno je normalno da ćete u početku razmišljati koliko je vremena prošlo ili koliko imam do pauze. Nakon nekoliko dana ćete uvideti da ste potpuno skocentrisani na zadatak bez razmišljanja kada će se završiti 25 minuta i to i jeste poenta ove tehnike.  

Nadamo se da ćete probati i da ćete ovom tehnikom povećati svoju produktivnost. Želimo vam mnogo uspešnih pomodora.

Tokom trajanja ove tehnike dozvoljeno je da pijete zdrave napitke. Zato klikinite ovde i saznajte koji su naši predlozi.

Sandra Lejić

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp