Pitaje dana: Kako da dodatno uštedite, kada vam se čini da ste već sve pokušali?

Vrtoglavi skok cena na policama supermarketa, naveo nas je da još jednom detaljno preispitamo svoj finansijski plan i način štednje, kada nam se sasvim prirodno nametnulo pitanje: Zar je ostalo još nešto na čemu mogu da uštedim?

Dok su strategije koje ste napravili za dugoročnu štednju. deo detaljno osmišljenog finansijskog plana, ona naravno podrazumeva i mnoga sitna odricanja, koja su zaista zanemarljiva, kada je pred vama viši cilj! Naravno, da biste se odlučili da povećate nivo štednje neophodno je da imate dobre ciljeve pred sobom, koji će vas navesti da izgradite konkretan finansijski plan.

Ovo su neke sitnica, na kojima možete uštedeti još više!

Odeća

Otvorite svoj garderober i videćete da tu postoji odeća, koju ćete nositi godinu dana, a da ne morate ni da pomislite na šoping, a ako zaista izdržite godinu dana bez šopinga, shvatićete da ste uštedeli pozamašnu sumu novca, koja je svake godine odlazila na gomilu krpica, koje ste obukli jednom ili dva puta.

Ishrana

Ukoliko dobro isplanirate svoje mesečne obroke i dva puta mesečno odete u veliku nabavku, primetićete da ste svoje svakodnevne troškove, koji obavezno podrazumevaju neke sitnice koje iz marketa donosite kući, sveli na minimum. Na taj način smanjićete i uživanje u brzoj hrani, jer ćete razviti svest da su obroci spremljeni kod kuće jeftiniji i zdraviji.

Troškovi vožnje

Posebno leti, mnogo novca možete uštedeti ako se opredelite za pešačenje ili vožnju bicikla, kada god vam se za to ukaže prilika. Poradite na svojoj organizaciji, kako biste imali vremena za duže ali zdravije putovanje na odredište. Osim što ćete uštedeti novac za gorivo, bićete i mnogo zdraviji usled povećane fizičke aktivonosti.

Uradite sami

Bilo da je reč o kozmetičkim preparatima za negu, ili o sredstvima za održavanje higijene domaćinstva, ponekad je mnogo jeftinije napraviti određeni proizvod nego ga kupiti, a uz to, imaćete kontrolu nad sastojcima koje koristite, pa ćete uvek znati i koliko su zdravi i korisni vaši proizvodi za negu. Na dugoročnom nivou, reč je o priličnoj uštedi.

Iako nije lako, ako je povećana štednja neophodna, osvrnite se oko sebe i postaće vam potpuno jasno da uvek postoji nešto na čemu možete dodatno uštedeti i koliko vam god ponekad izgledalo stresno što ste se odrekli svega mogućeg, sa druge strane, biće vam drago kada konačno ostvarite cilj, kome ste tako dugo težili.

Foto: @indiangirling

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp