Search
Close this search box.

Kako da izvučete maksimum iz dvadesetih

Mnogi se u dvadesetim teše najnovijom frazom: ,,tridesete su nove dvadesete“. S obzirom na to da mladi odrasli započinju svoje karijere, venčavaju se, dobijaju decu i skrašavaju se mnogo kasnije, ovaj novi kulturni narativ oblikuje način na koji pristupamo ovom životnom dobu.

Međutim, sa ovim novim mentalitetom dolazi i osnova da banalizujemo dvadesete kao neku vrstu produžene adolescencije. Naravno da je to vreme kada istražujemo sebe i okruženje, ali je ujedno i period kada bi trebalo da postavimo neku vrstu osnove za ono kako bismo želeli da nam budućnost izgleda.

Dvadesete su idealan period za naš razvoj, i definitivno ga ne treba protraćiti!  Evo kako da ih maksimalno iskoristite:

Ulažite u svoj rast

Kada govorimo o razvoju, dvadesete su period kada postavljamo sebi razna egzistencijalna pitanja, neverovatnim intenzitetom rastemo i menjamo se – biološki i statistički! Naš um je i dalje programiran za promenu, fleksibilnost i prilagođavanje. Drugim rečima, ukoliko želite da ostvarite velike promene u svom životu, vaš mozak je u punoj snazi da to sprovede u realnost.

Oblikujte svoju karijeru

dvaes

Vaših prvih nekoliko godina na tržištu rada imaju potencijal da oblikuju to kako će vaša karijera izgledati u budućnosti – što se tiče delatnosti i plate. Bilo da radite pola radnog vremena u knjižari ili ste bacili oko na berzu, šta radite sada može odrediti vašu zaradu tokom života. Na prvu platu bi trebalo da gledate kao na ulaganje u vašu buduću karijeru. Ne samo da to omogućava da razvijete svoje pregovaračke veštine, već može biti i osnova za to koju ćete svotu zarađivati kasnije.

Dvadesete jesu vreme za eksperimentisanje, ali ne samo sa filozofijama i odmorima, već i najbolja prilika da istražujete poslove i veze. Svaki sledeći potez može biti konkretniji i sigurniji od prethodnog. Ukratko, ne odustajte od svoje slobode kao mladi odrasli – vaš prvi posao je samo početak!

Formirajte smislene veze

Neke od najvažnijih veza – romantičnih ili nekih drugih – formirane su baš tokom dvadesetih. Vezivanje za malu grupu istomišljenika tokom ovog perioda može biti ograničavajuće za vaš potencijal. Bilo da je u pitanju vaša karijera ili odnosi.

Veze koje nas najviše inspirišu i ispunjavanju stvaraju se izvan unutrašnjeg kruga. Fokus na naše slabije socijalne veze ili na prijatelje naših prijatelja mogu nam pomoći da se izdignemo i razvijemo se kao osoba.

Uložite u sebe

Postoji tanka linija između istraživanja života sa svrhom i bezumnog lutanja bez ikakvog pravca. Ova iskustva mogu nas oblikovati na kraju, tako da je jako bitno da čitav taj period shvatite kao nešto što dodaje vrednost onome ko ste i šta želite da budete. Nemojte da slegnete ramenima i kažete: ,,Tek sam u dvadesetim. To što radim se ne računa.“ Shvatite da sve što radite i ne radite i te kako ima uticaja na godine koje dolaze.

Na stranu sve drugo, pokušavati da spakujete sve najuzbudljivije doživljaje u ovu dekadu jednostavno nije neophodno. Suprotno od onoga što popularna kultura nameće, dvadesete ne moraju da budu najbolje godine vašeg života, čak za mnoge i nisu. Ovo je period nesigurnosti i zbunjenosti, pa je strašno važno da se oslobodite bilo kakvog dodatnog pritiska.

Da li se vašim dvadesetim bliži kraj? Ne dozvolite ni jednog sekunda da vas to deprimira, jer imamo dobre razloge zašto bi trebalo da se radujete svom tridesetom rođendanu! Pročitajte ih ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp