Kako da naučite dete da kontroliše ljutnju?

Ljutnja je jedna od emocija, kojom čak i odrasli upravljaju teško, pa kako onda detetu objasniti da kontroliše naboj ljutnje, kako nekoga ne bi povredilo, ili izgovorilo nešto što bi moglo da ima određene posledice?

Kada kažemo ljutnja, odmah nam na um padne neka situacija u kojoj nas je gnev toliko preplavio, da smo za malo izgubili kontrolu i upravo to je povod da svoje dete još od malih nogu učimo kako da savlada ljutnju i kanališe svoj gnev i razočaranje.

Pokažite im kako se kontroliše bes

Dobro je poznato da deca najviše stvari usvajaju po modelu, a da su roditelji osnovni model na koji se dete ugleda. Dakle, ako vaše dete primeti da ne možete da prepoznate i pravilno kontrolišete svoj gnev, verovatno će smatrati da je sasvim regularno da ishitreno reaguje u određenoj situaciji, koja ga je naljutila. Zato je veoma važno da svom detetu na adekvatnom primeru pokažete da je moguće i poželjno kontrolisati ljutnju.

Razgovarajte o ljutnji

Kada vidite da se vaše dete naljutilo na nekoga razgovarajte sa njim o tome. Pitajte ga kako se oseća, a onda mu recite kako se vi osećate kada ste ljuti i na koji način uspevate da vam bude lakše. Tako će vaše dete shvatiti da u vama ima prijatelja koji razume, dobrog savetnika i osobu od poverenja.

Objasnite im da su sposobni da upravljaju svojim emocijama

Veoma je važno da svojoj deci, već od malih nogu stavite do znanja da su sposobni da upravljaju sopstvenim emocijama. Budite im primer, objasnite i pokažite kao upravljate svojim emocijama. Bitno je da im pojasnite da ne bi trebalo da reaguju na prvu, već da promisle zašto su ljuti, da li je osoba koja ih je naljutila imala opravdan razlog za to i da je najbolji način da reše sukob razgovor, a ne svađa.

Recite im da je normalno ljutiti se

Većina roditelja svoju decu prekoreva kada su ljuti i oni osećaju krivicu. Važno je razgovarati o emocijama i pojasniti im da je ljutnja jedna od osnovnih i prvostečenih emocija, da je sasvim uredu osećati je, sve dok znamo kako da se ispravno ponašamo čak i kada smo ljuti.

Važno je da razgovarate sa svojim detetom, budete mu saborac u sazrevanju i savladavanju najrazličitijih emocija i prijatelj, koji će biti tu da ih posavetuje i usmeri čak i kada pogreše. Kada znaju da imaju nekog takvog na svojoj strani, deca se mnogo hrabrije upuštaju u svet odrastanja i postaju pravi ljudi!

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp