Search
Close this search box.

Kako da prebrodite strah od ljubavi

Kada se osvrnete za godinom iza sebe i sumirate sve utiske, šta je to što je ostavilo najveći utisak na vas? Prema sprovođenju naše ankete rezultati ukazuju na to da je ljubav u centru pažnje većine.

Jedna od najlepših stvari u životu jeste ljubav, jer bi trebalo da je ona ta koja najviše utiče na naše raspoloženje tokom celog dana. Na naš pogled, osmeh, radost. Svako od nas pored sebe želi da ima svoj oslonac, mirnu luku, nekoga ko ga smiruje i čini ga boljim. Neko sa kim možete da budete baš onakvi kakvi jeste. I baš tu dolazi do problema.

Većina slobodnih devojaka rekla je da nije u vezi zato što se plaši ljubavi. Zašto je u današnje vreme sve veći broj osoba prestravljeno od ljubavi i iskazivanja emocija? Kako bismo razumeli šta je strah od ljubavi, najpre moramo da razumemo šta je ljubav.

Način na koji smo bili povređeni u prethodnim odnosima mnogo utiče na nas, priznali to, ili ne. Otkrijte kako je vaš strah nastao. Kada, zašto i zbog čega? Da li je to posle neprijatnog raskida? Previše ste se vezali, ili se vaš bivši partner previše vezao? Niste bili dovoljni jedan drugom?

Razlozi zbog čega vi ne prihatate ljubav od strane druge osobe mogu biti brojni. Jedan od njih jeste razočarenje koje vučete iz prethodne veze, nemogućnost da budete iskreni prema drugima, pa možda čak i sebičnost, koja nam ne dozvoljava da napustimo svoj stil života, tj. slobode koju osećamo kada smo same.

Ponekad je bolje biti sam nego u vezi. Proveite zašto u OVOM tesktu!

Zašto je bolje da budete SAMI nego u vezi!?

“Šta ako me odbije? Šta ako ga odbijem svojim ponašanjem? Šta ako mu ne budem bila dovoljno dobra, kao što nisam bila bivšem?” Prošli odnos gledajte kao na iskustvo iz kojeg ste izašle zrelije, snažnije, pametnije i iskoristite ga tako što ćete ispraviti greške iz prošlosti. Savetujemo vam da izbegavate ovo retoričko pitanje i prestanete da ga ponavljate same sebi.  Dakle, manite se pitanja  “Šta ako?”

Introspektivnost. Sedite i dobro razmislite da li je ljubav zapravo to što vas muči? Dešava se da ponekad vučemo stresove i strahove iz drugih oblasti našeg života, koji se manifestuju i na naš ljubavni život. Da li je to možda vaš slučaj ?

Ponekad naši strahovi ne proizilaze iz naših grešaka. Ukoliko ste recimo proživeli teške životne trenutke kada su vam se roditelji razveli, ili ste doživeli druge neprijatne situacije sa najdražima tokom detinjstva. Možda baš iz tog razloga mnogi se bore sa strahom od ljubavi ili posvećenosti. Međutim, vreme je da pišete nove stranice svog života, a ne da živite po starim šablonima!

Plašite se da ne učinite nešto pogrešno? Nipošto se nemojte voditi time. Prihvatite da su greške sastavni deo svačijeg života. Prepustite se vašim osećanjima, nemojte razmišljati i brinuti se unapred.

Najvažnije od svega je da odustanite od strahova! Ne budite opsednuti samo fizičkim izgledom, već obratite pažnju na ponašanje i dela. Dozvolite nekome da zaviri u vašu dušu, kao i vi u njegovu. Suočite se sa strahom. Imajte poverenja u sebe i u nove emotivne odnose. Uđite čistog srca i bez predrasuda, a ljubav će učiniti sve ostalo. Mnogi ljudi se plaši ljubavi, ali prepoznavanje straha jeste ključ za lečenje ovog problema i za još uspešnije i srećnije odnose.

Naš savet vam je da nikada ne odbacujete mogućnost da se zaljubite. I ako ne znamo kako će se priča završiti, nema smisla unapred pretpostavljati da ćete nešto pogrešiti. Ne upoređujte sadašnjeg partnera sa prošlim izabranicima. Svaka priča je drugačija: proživite je, uživajte u njoj i bićete bogatiji za novo životno iskustvo, a ko zna… možda i za ljubav svog života!

Za sve vas koji obožavate romantične filmove, vreme je da proverite našu listu najlepših filmova:

8 najlepših ljubavnih romana svih vremena

Za kraj, izdvojili smo za vas nekoliko citatata o ljubavi koji vas mogu motivisati:

 “Mnogi greše iz straha da ne pogreše.”

“Kad čovek ima ljubavi, nema straha.”

“Strah je ubica uma. Strah je mala smrt koja donosi potpuno brisanje. Spremno ću se suočiti sa strahom. Dopustiću mu da prođe preko mene i kroz mene. Kada bude nestao, upraviću svoje unutrašnje oko da osmotrim tragove koje je ostavio. Tamo kuda je strah prostrujao neće ostati ništa. Ostaću samo ja.”

Učinite ono čega se bojite i strah će sigurno umreti.

Ukoliko ste nezadovoljni svojim ljubavnim statusom, obavezno pročitajte ovaj tekst!

Laki načini da izađete iz ljubavne depresije!

Milica Stanojević

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp