Search
Close this search box.

Kako da prestanete da kasnite uvek i svuda

Osam je ujutru i vi još uvek gledate da li da vežete ili pustite kosu, pre nego što odjurite na posao. Ili je osam uveče, a vi ćete uleteti u restoran, gde vas prijatelji uveliko čekaju, cvileći: “Znaaaam, najgora sam!” Zvuči li vam poznato? Možda ste vi ta prijateljica koja uvek kasni?

S obzirom na to da kašnjenje može izazvati prezir u svim vašim odnosima i vezama, a čak i malu dozu anksioznosti kod vas samih, predlažemo neka rešenja. Pronađite sebe u nekoj od ovih situacija, a onda se suočite sa tim kako vaše osobine, raspoloženja i stavovi mogu da vas sabotiraju.

Odugovlačenje 

“Bolje se snalazim pod pritiskom!”

Svi smo mi ponekad krivi kada je o odugovlačenju reč. Ponekad to može biti i dobra stvar – prikupljamo informacije ili čekamo kako bismo postigli svoj cilj.

Sa druge strane, odlaganje uključuje aktivno izbegavanje donošenja bilo kakve odluke, čime sebe stavljate u nepomičan položaj do poslednjeg trenutka, što često izaziva kašnjenje. Znamo mi da vi sve na kraju uradite, ali u međuvremenu se nivo stresa povećava, baš kao i šanse da napravite grešku.

Šta učniti? Malim koracima krenite napred! Nalet adrenalina koji dobijete kada ste u stisci s vremenom? Neće vam doneti super produktivne moći. Zapravo, kampanjci imaju gori učinak kada su pod pritiskom nego oni koji to nisu. Kada govorimo o životnim veštinama, uvek razbijte veliki cilj na više malih. Ukoliko odlažete rad na nečemu jer vam je materija dosadna, uvedite sebi “nagrade”. Recimo, nakon nekoliko ispisanih strana prošetajte do kraja ulice ili napravite petominutnu Instagram pauzu.

Bojazan od planova

“Ne mogu da se vezujem za unapred određene planove.”

Ove “pahuljice” se boje da se zaglave u raspored, jer postoji mogućnost da im iskrsne nešto bolje. Guše ih konkretni planovi i onda čekaju da budu “raspoloženi” da urade nešto – a onda mnogo toga ne urade uopšte. Drugim rečima, retko gde dolaze na vreme!

Šta učiniti? Komunicirajte i držite se plana. Možda se vi osećate moćno, kao da se ceo svet vrti oko vas, ali može biti jako neprijatno kada vi primite takav tretman. Zamislite kako je drugim ljudima (prijateljima i članovima porodice) koji pokušavaju da postignu neki dogovor sa vama!? Umesto da ispalite druge, budite direktni kada su vaše namere u pitanju.

Potcenjivanje

“Ovo će za 2 minuta biti gotovo.”

Ovakve osobe su uglavnom dobronamerne, ali žive u alternativnoj stvarnosti gde vreme nema nikakvo značenje. Boje se od saznanja da ne mogu da rade sve ili se plaše da budu previše opsednute nečim, pa da onda ne mogu da stignu da rade bilo šta drugo.

Šta učiniti? Prizemljite se u stvarnosti. Napravite sebi tajming za nešto. Izaberite situaciju ili zadatak na kojem redovno kasnite i pažljivo proučavajte sebe. Zatim izračunajte prosečno vreme. Ukoliko budete zapanjeni rezultatom, uradite jednu od sledećih stvari:

  • Ako je to što radite nevažno, možete se odlučiti da to ne radite uopšte
  • Pomerite obavljanje zadatka za prikladnije vreme
  • Napravite prečicu, odnosno razložite veliki projekat na delove i posvećujte mu do dva sata dnevno
  • Dajte ceo ili deo zadatka nekome drugom
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp