Search
Close this search box.

Kako da prihvatimo sve životne okolnosti

Mnogi od nas su ponosni na to koliko su dobri prijatelji. Kada neko od naših bližnjih prolazi kroz težak period, bilo zdravstveno, poslovno ili ljubavno, tu smo da ga ohrabrimo i uverimo da će sve uskoro biti u redu.

Ipak, kada se nama dogodi nešto tako, čini se da je nemoguće da sebi pružimo istu ljubav i saosećanje koje dajemo svojim prijateljima. Umesto toga, puštamo negativne misli da preuzmu vođstvo.

Ovde bi trebalo da nastupi jedna vrlo jednostavna metoda – prihvatanje. Naime, svako od nas bi trebalo da u nekom trenutku prihvati da neke stvari nisu u našoj moći, a da se sa svoje strane posvetimo onome što naš život obogaćuje i poboljšava.

Svi znamo koliko je teško da u trenutku promenimo svoj način razmišljanja, ali možemo se potruditi da sve loše što nam se dešava bar sagledamo, prihvatimo, a onda da se svega toga malo po malo otarasimo. Ovaj proces je veoma oplemenjujuć, zato što smo, u nekom smislu, sami sebi podrška dok se suočavamo sa negativnim emocijama.

Sledeći korak je da odlučite šta je za vas važno, čemu težite i kako ćete to ostvariti. Nakon što prihvatite ono što vam se u ovom trenutku dešava, to koristite da gurate napred i da gradite svoj otpor. Donosite odluke bazirane na sopstvenim vrednostima, a ne na strahu i bolu. Jednostavno – postajete svoj najbolji prijatelj.

Na vas je red

Evo kako da to primenite:

  • Zastanite u neko doba dana, jednostavno stavite pauzu i budite prisutni na trenutak.
  • Sagledajte svoje misli i osećanja sa distance. Ne osuđujte – samo objektivno posmatrajte.
  • Zapitajte se šta vam vaše misli govore i kako se osećate kada pričate sa sobom.
  • Šta god da vam se trenutno dešava ne smatrajte neuspehom, već borbom. Budite dobri prema sebi i prihvatite svoja osećanja.
  • Napravite korak unazad i fokusirajte na vaše istinske vrednosti. Šta vam je zaista važno? Produktivno se usredsredite na svoje ciljeve.

Srećno!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp