Search
Close this search box.

Kako da sami sebi postanemo uzor

Normalno je da imamo ljude na koje se ugledamo. Oni kojima se divimo su nam pomogli da postanemo osoba kakva smo danas, jer smo njihov karakter koristili da stvorimo i razvijemo svoja načela, uspehe i integritet.

Dođe, ipak, određeni trenutak u životu svakog od nas kada moramo da shvatimo da više nije potrebno da gledamo druge. Jedina osoba na koju treba da se ugledamo smo mi sami. To nije lak proces, ali MCT ima nekoliko saveta:

  1. Budite ponosni na to što jeste

Ponos je nekada teško imati – a nekada je teško da ga se otarasimo ako ga imamo previše. Mi smo to što jesmo, i dokle god poštujemo druge, branimo ono u šta verujemo, izbegavamo aroganciju i volimo sebe svim srcem, ne možemo pogrešiti.

TO je tip osobe na koju drugi gledaju s poštovanjem. Biti ovakav ne samo da nam dozvoljava da budemo ponosni na to što jesmo, već nam omogućava i da se ugledamo sami na sebe i znamo da smo jednako dobri kao i svaka druga osoba sa istim vrednostima.

  1. Sami ste sebi najbolji uzor

6a0133f3a4072c970b0163016124ff970d-550wi

Niko nije baš kao vi, pa ničije dobre odluke neće biti jednako dobre za vas. Kada ovo shvatite, tada počinje najbolji deo vašeg života.

Odluke donosimo ne na osnovu toga šta bi neko drugi uradio, već šta bismo mi uradili. Ukoliko imate poverenja u sopstvene odluke, bićete sigurni u svaki svoj izbor – bilo da je nešto malo poput uzimanja slobodnog dana ili odluka o promeni karijere.

  1. Budite najbolji što možete

Mnogo toga se može reći o nekome ko je svoj bez izvinjenja, ma šta da se desi. Kada pokušavate da živite svoj život baziran na sopstvenim veštinama i moralu, bitno je da ostanete dosledi najboljoj verziji sebe. Imate moć da budete to što jeste i da volite tu osobu uprkos svemu.

Čak i u trenucima kada se ne osećate baš sjajno, dopustite sebi da prođete kroz sve te emocije, a potom napravite neophodne korake kako biste ponovo stali na svoje noge. Ne oslanjajte se na druge da vam pokažu put, jer pravi put je onaj koji birate vi. Nemamo ništa protiv prijateljskih saveta i mislimo da ih uvek treba saslušati, ali naučite i da savetujete sami sebe.

  1. Vi imate kontrolu

Kada ste svoj sopstveni heroj, da tako kažemo, imate neverovatnu kontrolu nad svojim životom i nad onim što vam se dešava. Ovo je predivna stvar, jer tada vas ništa ne može zaustaviti na putu ka ispunjenju svojih ciljeva. Čak i kada su snovi mali, ugledanjem na sebe moći ćete da ostvarite sve što ste ikada želeli.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp