Kako da se ne razbolite ove zime

Onaj užasan svrab grla. Dosadno curenje nosa. Konstantna malaksalost. Biti bolestan je istinski užasno. Iako činjenica da imate izgovor da ostanete kod kuće u pidžami zvuči lepo, niste baš u mogućnosti da uživate u tome kada vas sve boli i možete da dišete kroz samo jednu nozdrvu.

Evo kako da se postarate da vam se to ove zime ne desi:

Ponesite svoj ručak na posao

Svi smo se predali kolačima (i drugim iskušenjima po kancelariji) i nazvali to ,,obrokom“ kada smo previše zauzeti ili pod stresom da bismo uzeli pravi ručak. Umesto toga, spakujte sebi nešto hranljivo, što će biti dobro za vaš imuni sistem, a onda uzmite kolačić kako biste se počastili. 🙂

Zakažite SPA tretman

spa

Stručnjaci kažu da samo 20 minuta masaže može umanjiti nivo kortizola (hormon stresa koji slabi vaš imunitet). Ne možete da stignete? Kupite masažer i organizujte mini seansu kod kuće sa drugaricama, dok slušate opuštajuću muziku ili radio program. 🙂

Šetajte svakodnevno

Šetnja u trajanju od 30 – 45 minuta povećava broj ćelija imunog sistema u vašem telu. Svež vazduh i malo dnevne svetlosti nikome nisu škodili, zar ne?

Smejte se

Šale, pošalice ili smešni klipovi sa mačkama suprotstavljaju se efektima stresa i pojačavaju vaš imuni sistem. Stavite koju humorističku seriju na svoju plejlistu ili krenite sa prijateljicom u gorespomenutu šetnju i prepričavajte doživljaje iz izlazaka.

Istežite se

Nakon toga, potrudite se da se istegnete. Time ćete poboljšati cirkulaciju, a to je krucijalno za izbacivanje toksina iz vašeg tela. Uz to, osećaj je tako dobar.

Pijte više čaja

caj

Pa, bilo je logično da ćemo vam ovo preporučiti. Čaj je ipak naš cup of tea. 🙂 Uzmite onaj koji je pun antioksidanata (dakle, svaki oblik zelenog čaja) i sastojaka koji se bore protiv upale.

Pijte i više vina

Umereno, naravno. Sipajte sebi čašu Merloa uz večeru i uživajte u svakom gutljaju. Studija sprovedena od strane Univerziteta u Oklandu pokazala je da time možete umanjiti stres, a ujedno i ojačati imunitet. Živeli u to ime!

Naspavajte se

Ukoliko se ipak desi da osetite da ćete se razboleti, lezite u krevet ranije (uz pomenuti čaj!) nego što to inače činite i trebalo bi da momentalno sprečite da prehlada uznapreduje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp