Kako da se nosite sa tim, kada vas partner isključi iz svog života?

Kada su veze u pitanju, vreme milenijalaca i društvenih mreža donelo je trend raskida, koji za ostavljenu stranu predstavlja pravu agoniju, dok za onog koji ostavlja ne postoji ništa lakše do napraviti isključenje.

Isključenje podrazumeva doslovno nestajanje jednog partnera, onog koji je rešio da za njega više ne postojite ni vi ni vaša veza, on vas jednostavno stavlja na off, bez ikakve poruke, poziva, razgovora i objašnjenja.

Koliko god raskid bio težak, osoba sa kojom ste delili svoje vreme i život saslužuje objašnjenje, a odlazak bez objašnjenja može ostaviti kobne posledice po nju, za koje ste jedini krivac vi i vaš nedostatak hrabrosti da istini pogledate u oči.

Osoba koja u ovom slučaju prekida nastavlja sa svojim životom, kao da se ništa nije ni desilo, što u prvu ruku govori o tome da u toj vezi nije bilo ljubavi, jer osobi, koju ste voleli ne okrećete leđa tek tako. Uz to, nije bilo ni poštovanja ni razumevanja, a ponajmanje saosećajnosti, pa je s jedne strane gledano po ostavljenu osobu raskid više šansa za oporavak, međutim, u trenutku isključenja, ostavljena osoba je skrhana.

Postoji nekoliko faza kroz koje prolaze osobe, koje su ostavljene bez objašnjena i nekoliko pokušaja za kojima one posežu u nadi da će im biti bolje.

Čekanje

Prva faza isključenja prilično je mučna jer podrazumeva čekanje i nadu u to da će telefon ipak zazvoniti i da ćete videti sms na displeju, međutim, osoba koja je bila spremna da se okrene i ode bez objašnjenja verovatno ne namerava da vam isto i da, zato je najbolje da obećate sebi da ćete prestati da se nadate, jer će vam čekanje i nada doneti jedino stres i anksioznost i iscrpeće i poslednji atom snage iz vas.

Molba za objašnjenjem

Ne postoji ništa gore nego biti ostavljen bez objašnjenja, to predstavlja izvor stalnog preispitivanja i potrebu da tražite i molite objašnjenje od osobe, koja vas nije udostojila ni jedne poruke. U ovakvim okolnostima razmislite trezveno i uvidećete da vaš bivši partner ne zaslužuje vaše suze i poniženje. Jednostavno, neko ko nema hrabrosti da vas pogleda u oči ne zaslužuje vašu patnju i što pre to pojasnite sebi, lakše će vam biti da dalje nastavite.

Ako rešite da ipak pošaljete poruku sa zahtevom za objašnjenje, verovatno ćete dobiti samo još jedan šamar u vidu nedostatka odgovora, što je poslednje što vam treba.

Objasnite sebi da je vreme da krenete dalje, da vodite računa o sebi, budete nežni prema sebi, jer je ljubav koju sebi možete pružiti jedini lek, koji će vas izdići iznad ove situacije.

Pratite ih na društvenim mrežama

Umesto da dane provodite uplakani i gledate kako oni žive bez vas, nasmejani i srećni na fotografijama, koje objavljuju, krajnje je vreme da napravite distancu i isključite i vi njih iz sopstvenog života. Jednostavno je, ne želite da iscrpljujete sebe gledajući kako uživaju bez vas. Umesto toga sačuvajte energiju koju ćete uložiti u sopstveni osmeh!

Period izolacije

Period izolacije može vam ići u korist, ali i štetu, u zavisnosti kako se u tom periodu ophodite prema sebi. Nakon raskida, posebno nakon pomenute vrste raskida, svakome od nas potreban je period izolacije da utvrdite kuda dalje sa sobom. Međutim, to ponekad preraste u period konstantnog samosažaljevanja, što znači da ste sebi neprijatelj. Sa druge strane, ako ovaj period iskoristite da sebi stavite do znanja, koliko je vaš bivši partner postupio nečovečno, biće vam lakše da krenete dalje i donosite racionalne odluke o svom životu, o oporavku i novom poglavlju, koje zaslužujete. Period izolacije je period za rad na sebi i svojevrstan preporod.

Nastavite dalje

Nakon svih ovih mučnih faza, konačno ste očvrsli i spremni ste da nastavite dalje, bez razmišljanja o tome, šta li on/ona sad radi i kako provodi svoje vreme. Sada ste dovoljno snažni da nastavite da živite život najbolje što možete jer pravo i želju za tim vam niko ne može oduzeti.

Kada sve saberete i oduzmete, ma koliko teško i iscrpljujuće bilo, na kraju ste i sami pronašli način da isključite bivšeg partnera iz svog života, da mu se ne nadate i ne pričate o njemu. Spremni ste za novo poglavlje, za osmehe i možda neku novu, hrabriju osobu, vrednu vaše ljubavi!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp