Search
Close this search box.

Tema dana: Kako da se odlučite za akciju uprkos izgovorima?

Znate li šta stoji na putu vašeg uspeha, onda kada ste već napravili listu prioriteta, ali ne možete dalje od prve stavke? Izgovori, odlaganje, u neku ruku i lenjost, sve nas to sabotira da delamo kako bismo postali najbolja verzija sebe. Danas pričamo o tome kako da umesto izgovora ipak izaberete akciju.

Izgovori se javljaju u trenutku kada nas neka obaveza ne motiviše dovoljno, ili nam ne predstavlja dovoljno veliki izazov, jednostavno ne želimo nečim da se bavimo i u tom trenutku imaćemo mnoštvo izgovora u rukavu, samo da možemo da odložimo nešto za kasnije. Međutim, ako se prepustimo izgovorima nikada nećemo ostvariti svoje ciljeve, što znači da nikada u potpunosti nećemo biti zadovoljni sobom.

@leoniehanne

Danas naša tema nije kako da prestanemo da smišljamo izgovore, jer se to neće dogoditi, danas je na nama da vidimo kako da se izgovorima odupremo i da uprkos njihovom postojanju, ipak odlučimo da delamo.

Pročitajte: Pitanje dana – Kako da prestanemo da radimo protiv sebe?!

Izgovori se smišljaju instant i često ni ne zastanemo da o njima razmislimo. Recimo: Da li je nedostatak vremena zaista pravi izgovor za odlaganje odlaska u teretanu? Ako zastanete 10ak minuta i razmislite o svojim dnevnim obavezama biće vam potpuno jasno da vi imate tih pola sata za trening, ali jednostavno niste dovoljno motivisani da počnete, pa se hvatate za “slamku”.

Kada izgovor ostavite po strani, jer nije validan, pokušajte da duboko u sebi pronađete motivaciju za ostvarenje svojih ciljeva. To je zaista jedino što će vas navesti da radite i uprkos gomili izgovora.

Jedan od načina da sprečite izgovore da vas ometaju je da pred sebe postavite cilj i već tog dana, kada ste za ostvarenje cilja potpuno motivisani počnete da delate. Recimo, ako ste odlučili da se hranite zdravo. Ne dopustite da vam izgovor za obrok u pekari bude taj što ste ogladneli u toku radnog vremena. Spremite obrok unapred i ponesite ga sa sobom, jer želite da ostanete dosledni.

Ako zaista želite da uspete delaćete i pre nego što se mogućnost za izgovor pojavi, a kada se već odlučite za akciju, izgovori nemaju nikakvog smisla.

Pročitajte: Kako da unapredite svoju self care rutinu?

Pokušajte da uvek uradite barem prvi korak ka svom dnevnom cilju, jer je to idealan način da se motivišete. Ako se i nakon toga ne budete osećali kao da želite da delate, onda obustavite sve i sačekajte pravo vreme, ali prvi korak je definitivno najbolji način da se suprostavite izgovoru.

Ponekad se izgovori javljaju u situacijama kada smo se premorili i nemamo više energije. To se obično dešava nakon perioda visoke produktivnosti. U tim situacijama izgovori su signal da vam je zapravo neophodna pauza kako biste napunili baterije i odmorni i motivisani nastavili dalje. U tim trenucima, ne suprostavljajte se izgovorima, već uzmite pauzu od akcije.

@annaasturp

Dakle, da biste se suprostavili izgovorima i ostvarili svoj cilj, nije rešenje da prestanete da ih pravite, rešenje je da sebi date argument za svoj izgovor. Ako je argument legitiman, izgovori su ok i potrebna vam je pauza, ali ako argumenta nema, vreme je za akciju, bez izgovora i bez odlaganja, jer to zaista dugujete sebi i svemu onome što od života želite!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp