Kako da starimo sami sa sobom

Vino, sir, Džordž Kluni, anegdote sa prijateljima. Sve te stvari postaju bolje s godinama.

Što se naš tiče, trebalo bi da činimo sve da dodamo i sebe na tu listu. Jer, iako ste možda pročitali ovaj naslov i pomislili ,,Fuj, ja nisam stara!“ ili ,,Ove devojke nisu stare, ja sam stara“, svi smo u ovome zajedno, s obzirom na to da, avaj, niko od nas neće biti mlad kao što je bio. I to je činjenica.

Međutim, zašto bi to bile loše vesti? Okej, možda neće biti toliko jednostavno da svoje telo održite tako hot kako je sada, ali ćete imati onu jednu seksi stvar koju možda niste imali u dvadesetim: mudrost.

Za mnoge od nas, naročito one koji su u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim, verovatno važi ono da ste dostigli tačku gde ste premašili puteve na mapi koja vam je data. Završili ste srednju školu, možda zatim fakultet, verovatno ste našli neki posao, a onda – bum! – magični ,,Sada uradi ovo“ putokaz se nije pojavio.

I to je još bolje! Jer od tog trenutka počinjemo da živimo. Evo nekih naših viđenja o tome kako da naučimo da starimo sami sa sobom.

Spoznajte neuspeh i oproštaj

forgive

S obzirom da MCT obožava izreke, nedavno videsmo jednu sjajnu na Pinterestu. Ovako glasi: Neuspeh je dokaz da ste pokušali, a sada pokušajte ponovo. Ovo je život, ljudi! Da se sad okrenemo iza sebe i saberemo sve manje i veće poraze, možda bi ih i bilo više nego uspeha, ko zna. Nadamo se, naravno, da su uspesi ti koji se zapravo računaju i ti koji su vredni.  Tako će biti ako zauzmete pravi stav.

Oproštaj. Neverovatna stvar kada starimo je ta da držanje za prošlu ogorčenost postaje jako, jako teško. Kada ne oprostite nekome (ili sebi), to je kao da vi pijete otrov, a čekate da umre pacov. Razmislite o tome.

Pomozite drugima da vas razumeju

Kako godine prolaze, počinjemo da otkrivamo nove stvari o sebi. Možda neko, na primer, spozna da je suštinski zatvoreni tip osobe, iako je do sada bio okružen velikim brojem ljudi. To može zbuniti one najbliže, pa je najbolja stvar koju možete uraditi ta da uputite prijatelje i porodicu u sve to novo što ste naučili o sebi. Ljudi će imati mnogo više razumevanja kada budu znali šta da očekuju od vas. Najbolje od svega: prestaćete da se osećate kao da ste nekoga, ili sebe, izneverili.

Preispitujte sve

citanje

Ah, ta radost odrastanja i učenja kako da pitamo velika, važna pitanja koja nikada pre nismo. Većina nas vaspitavana je na prilično konzervativan način i učeni smo da slepo verujemo svemu što nam kažu u školi. Jednom kada shvatimo da je sumnja znak rasta, svi smo nekako raširili krila i otvorili svoje umove za neka nova saznanja. Sjajno u svemu tome je to što novim impresijama i novim otkrićima nikad kraja nema! Već sutra ćete verovatno saznati nešto novo i na osnovu toga doneti nove, još bolje odluke. Zar to nije predivan vid slobode?

Otkrijte šta zapravo želite da radite

I to ne mislimo samo po pitanju karijere. O profesionalnom razvoju možete pročitati dosta toga kod nas, ali ovoga puta pričamo o tome šta vi volite da radite i šta želite od života. To je ta ,,šira slika“ koju crtate za sebe.

Da li istinski želite porodicu? Da li volite da putujete i želite da provedete što više vremena istražujući? Kako stojite sa vikendima? Više volite da čitate knjigu ili da odete u novi kafić? Ne postoji pogrešan način da živite svoj život i ne mora da ima smisla nikome, osim vama. Samo napred!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp