Kako da suptilno utičete na način razmišljanja vašeg deteta?

Biti roditelj, zaista je teško, jer je zadatak da vaspitate i pripremite dete za život, zahtevan, iscrpljujuć, stresan i sa previše onog čuvenog: “Šta ako sam negde pogrešio/la?”

Dok su deca mala, imate potpun uvid u njihovo razmišljanje i ponašanje, pa je, bar se nama tako čini, tada sve jednostavnije. Međutim, šta kada deca odrastu dovoljno, da mogu sama da donose svoje odluke, a vama se nekako uvek čini, da to i nije baš jedna od onih najboljih opcija? Tada zaista jako želite da stanete ispred svog deteta i kažete mu: nemoj na tu stranu, opeći ćeš se!

Stvar je u tome da se svi pre ili kasnije moramo opeći, jer čovek zaista najbolje uči iz svojih grešaka. Roditeljski zadatak nije u tome da na grešku ukaže, već da dete, još dok je malo nauči, kako da se izbori sa pogrešnim izborom i prevaziđe patnju. Ako temeljno radite na tome, još dok je dete malo, kada odraste, ono će znati kako da se nosi sa svojim izborima kroz život i zbog toga će vam biti neizmerno zahvalno, a vi ćete biti neopisivo ponosni, kada vidite da je vaše dete uspelo, čak iako je u startu, sve izgledalo kao nemoguća misija.

Dakle, vaš zadatak je da još dok su deca veoma mala, pokušate da ih ubedite, da ništa nije nemoguće, ma koliko teško delovalo ili zvučalo.

Počnite od pozitivnih afirmacija

Kada prvi put čujete svoje dete kako izgovara: Ja to ne mogu! Vreme je da reagujete. Stavite svom detetu do znanja, da ono sve može i zajedno sa njim svakodnevno vežbajte, da svaka njegova rečenica počinje pozitivnim mislima, kao što su: “Ja to mogu!” ili “Vidi, mama, uspela sam!”

Neka pozitivne misli postanu navika, pa čak i način razmišljanja vašeg deteta, jer jedino tako sve zaista ima smisla. Jedino tako neće sebe sputati jednog dana, kada vi ne budete mogli da mu date pravi savet i kada samo sebi bude jedini oslonac i podrška. Tada će pozitivan način razmišljanja biti sve što ima i sve što mu treba.

Kako da naučite decu pozitivnim afirmacijama?

Vežbajte sa njima. Kako vaše dete odrasta, vi tačno znate na kojim se poljima ono oseća nesigurno. Odaberite par rečenica, koje ćete zajedno sa njim ponavljati svakoga dana i na taj način ćete ga naučiti da pozitivno razmišlja i veruje u sebe.

Vaša deca vas uvek slušaju, zato je zaista bitno da im stavite do znanja, da vi verujete, da oni mogu sve, jer će ih to dodatno ojačati i uveriti da će bez problema prevaziću sve prepreke u životu, samo ako se potrude.

Vaš zadatak je da budete vetar u leđa, a ne prepreka na putu, jer ma koliko vam teško bilo, morate pustiti dete da odraste. Ono će sa druge strane uvek znati da ima vašu bezuslovnu ljubav i podršku, a to je upravo ono što mu je potrebno da se kroz život otisne.

Budite na visini zadatka, ma koliko teško bilo! I verujte u sebe, sa svojim detetom, nećete pogrešiti!

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp