Search
Close this search box.

Kako da u nepredviđenim situacijama naučite svoje dete lepim manirima?

Naravno da kao roditelj, ne vaspitavate svoje dete zbog drugih, već da biste ga pripremili da se kada malo odraste, na pravi način, kulturno i sa dobrim manirima ponaša i snalazi u društvu. Međutim, ponekad vas ponašanje vašeg deteta u javnosti iznenadi, jer ne možete uvek predvideti šta će ono sledeće da uradi.

Naravno, ti neočekivani postupci nemaju nikakve veze sa vašim roditeljskim sposobnostima, jer sva deca rade nepredvidive stvari i to je sasvim normalno. Ipak, postoji nekoliko načina da te vama neprijatne situacije, posebno ako se dešavaju u javnosti, rešite i detetu date lekciju o manirima.

Kada ste u javnosti

U tom trenutku morate zaboraviti na druge ljude i njihovu procenu situacije. Udahnite duboko i sačekajte da se vaše misli razbistre. Najbolje vreme za razgovor sa detetom je ono kada ste smireni, a ono ne strahuje od vaše reakcije.

Razgovor je najbolje započeti promenom perspektive. Postavite situaciju tako da vaše dete bude posmatrač nepristojnog ponašanja i pitajte ga šta o tome misli. Na ovaj način ono će imati priliku da razmisli kako je svojim ponašanjem uticalo na druge.

Postavite mu pitanje tonalitetom kojim je govorilo, ili mu uputite neki komentar, koji je ono uputilo drugima, a onda mu postavite pitanje: Da li je lepo kad ti se ovako obraćam?

Bitno je da dete shvati da njegovo ponašanje ostavlja utisak, a ponekad i posledice na druge ljude. Da nauči da saoseća. Kada savlada ove važne lekcije, vaše dete će se vrlo jednostavno prilagoditi pravilima lepog ponašanja, jer ne želi da ikome učini neprijatnost.

Kada ste na velikim porodičnim okupljanjima

Morate da razumete da deci nije lako da se priviknu na osobe koje viđaju 2 puta godišnje na velikim okupljanjima. Iz tog razloga, ponekad nisu srdačni i ljubazni prema određenim, njima ne tako poznatim, članovima porodice.

Dete je u takvim situacijama najbolje pripremiti unapred. Reći mu da bi bilo lepo da prema svima bude ljubazan, da su to ljudi koji su vaša porodica i da ga svi veoma vole.

Sa druge strane, morate svoju porodicu upozoriti da sve što imate vi rešavate sa svojim detetom, jer suvišni komentari, upravo mogu izazvati negodovanje i netrpeljivost deteta, prema određenim članovima porodice, i baš zbog toga, držite ih na distanci.

Kada ima problem sa autoritetom

Kada vaše dete tek uči o autoritetu, koji nije roditeljski, u vrtiću, ili školi, ono može ispoljiti izvestan, najčešće verbalni bunt. Tada je važno da mu objasnite da ako već tako ne razgovate kod kuće, ne sme tako govoriti ni sa vaspitačicom ili učiteljicom.

Vaspitačice, učiteljice i nastavnici, često odmah pogode profil vašeg deteta, pa će vam pomoći da na najbolji mogući način usmerite svoje dete i iz njega izvučete ono najbolje.

Vaspitanje deteta jedan je od najvećih zadataka, s kojim se tokom života suočavamo. Važno je da naučimo da sami imamo takta i strpljenja, kako bismo svom detetu pružili dobar primer i usmerili ga na pravi put, tako što ćemo ga pre svega naučiti ljubaznosti i saosećajnosti.

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp