Search
Close this search box.

8 načina da ublažite stres kada prolazite kroz velike promene

Selidba, novi posao, kraj veze – ove velike životne promene možda nisu jednake, ali zasigurno imaju jednu zajedničku stvar: tranziciju. Svaki veliki izazov, bilo da je dobar ili loš, može prouzrokovati stres, strah ili anksioznost.

Evo nekoliko načina da pronađete mir u jeku bitne transformacije, krož šta god da prolazite.

  1. Vaš identitet nije ograničen etiketama

Uglavnom težimo ka tome da definišemo svoj karakter i smisao za vrednost kroz titule, pozive i veze. Kada nešto od toga prestane da bude deo nas, to može biti jako dezorijentišuće, a čak i dovesti do jake potrebe da pronađemo nešto što će popuniti tu prazninu što brže moguće kako bi se stvari vratile u normalu.

E, umesto toga, suočite se sa svojom novom realnošću. Ukoliko vas plaši to što ćete izgubiti deo svog identiteta zbog ogromne životne promene, budite svesni da je to sasvim normalno. Trebaće vam dosta vremena da ponovo sagradite šta god da vam sledi, tako da nemojte žuriti. Praktikujte brigu o sebi u obliku bilo čega što vas ispunjava – vežbanje, ukusna hrana, terapija, popodnevna dremka, ljubimac – i verujte da ste mnogo više od onoga što je nekada bila vaša uloga.

  1. U redu je da žalite za gubitkom

Kada se promena desi, čak i kada ste vi to želeli, morate proći kroz četiri emotivne faze: poricanje, bes, tuga i, konačno, prihvatanje. Odbacivanje života koji ste ranije vodili može biti istinski bolno. Zato uglavnom pokušavamo da što pre dođemo do te faze prihvatanja, a odbijamo da se suočimo sa negativnim emocijama.

Probajte da dozvolite sebi period prilagođavanja. Izležavajte se ceo dan u trenerci i gledajte stare epizode Tračare, idite na dugo trčanje, popijte koje pivo sa prijateljima, kupite komad garderobe koji vam predivno stoji… Deluje da će osećanje da je ,,život težak“ trajati zauvek, ali nije tako, i ako pokušavate da potisnete određene emocije ili silite sebe da budete lažno srećni, vratiće vam se to kao bumerang. Prihvatite nelagodnost na kratko vreme.

  1. Promena se dešava s razlogom

Pri svakoj velikoj promeni uvek postoji tačka (uglavnom kada ste na vrhuncu agonije kretanja ispočetka) kada želite svoj stari život nazad. Jako je bitno da se podsetite činjenica. Kada odlutate u zemlju zvanu možda je moglo biti drugačije, odradite jednu proveru stvarnosti (ili što bi rekli – reality check). Bilo da ste doneli odluku svojevoljno ili ne, fokusirajte se na istinu.

Na primer: Ukoliko se veza okončala, nije funkcionisala. Kraj priče. Idemo dalje.

  1. Kada se jedna vrata zatvore, druga se otvaraju

Promena uglavnom zahteva da isprobate nešto novo i potpuno van vaše zone komfora. Teško je, ali nikada ne znate kuda će vas odvesti i kako će vam pomoći da se razvijete kao individua. U sred velike promene, probajte da izmenite svoj stav ovako: razmišljajte o mogućnostima, ne stresirajte se oko izazova!

  1. Gracioznost i fleksibilnost grade čvrst temelj

Recimo da ste otpušteni sa posla iz snova. Nakon što ste jeli sladoled 24/7 i zaplakivali se nedeljama, u nekom momentu ćete sigurno biti spremni za novu akciju. Možda ćete biti toliko entuzijastični da ćete se prijaviti za gomilu novih poslova, biti pozvani na koji intervju, a onda… vas neće zaposliti.

Na šta će mnogi od nas odreagovati ovako: Super, bacila sam se ,,u promet” samo da bih prošla UŽASNO i nikada neću imati karijeru ponovo i svet je okrutan i umreću sama. Okej, ne. Smirite se. To samo znači da ste dobili ,,ne” kada ste hteli ,,da“, tako da probajte opet.

Prelazak u novu životnu fazu zahteva gracioznost i fleksibilnost; neće sve biti savršeno i neće se desiti odjednom. Poenta je da pokušavate da gurate napred i da se trudite. Razmišljajte i učite iz svakog napora koji ste načinili, jer postoji lekcija u svakom iskustvu. Recite sebi svakoga dana: ,,Dajem sve od sebe“ i ,,To nije uspelo, tako da ću pronaći drugu opciju“.

  1. Postoji uvek neko kome je gore

Kada imate osećaj da je priča vašeg života dramatična ili izvan kontrole, pomoći će vam da se setite koliko vam je zapravo dobro. Kroz šta god da prolazite, sitno ili krupno, sve su šanse da je neko u goroj poziciji. Prihvatiti ovu činjenicu može vas učiniti skromnijima, a i podsetiće vas da prestanete da se okupirate onime što nije uspelo i fokusirate se na sve pozitivno što vam se trenutno dešava.

Saslušajte kolegu koji je imao loš dan, pridržite vrata strancu, dajte nešto novca, hrane ili odeće u dobrotvorne svrhe. Usmerite malo vremena i energije koju ste trošili na svoje borbe na pomoć drugima.

  1. Ljudi vas vole i hoće da vam pomognu

Ponekad, za vreme velikih promena, teramo ljude od sebe; mislimo da želimo da budemo nasamo i da se sami zalečimo. Međutim, ovaj pristup ne pomaže na duže staze. Dozvolite sebi da primite ljubav od drugih. Kontaktirajte porodicu i prijatelje i podelite sa njima kako se osećate. Pozovite novog poznanika ili poznanicu na kafu. Kada smo sposobni da pričamo sa drugima i oslonimo se na njihovu ljubaznost, to nam može pomoći da se oporavimo od velike promene.

  1. Znajte da ćete vremenom biti dobro

Kada dođe dan kada niste sklupčani na podu plačući, već se budite, oblačite i savladavate novu fazu svog života sa ružičastim naočarama, budite ponosni na svoju snagu i izdržljivost!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp