Search
Close this search box.

Kako da uočite da je raskid blizu?

Ponekad, ma koliko vaša priča bude lepa, kraj je izvestan i nije baš najsrećniji. Kada to prvi put predosetite, teško vam je da poverujete i da se pomirite sa tim, oboje pokušavate da spasite ono što se spasiti da, ali situacija je očito izmakla kontroli i vas dvoje ste bliži raskidu nego što mislite. U takvim situacijama, potrebno je da bar jedno od vas zastane i razmisli hladne glave, jer kraj ne mora nužno biti loš, ukoliko mu oboje pristupite razumno i prijateljski (znamo, zvuči teško, ali je zdravo i nije neizvodljivo).

Veza je zajednica dvoje ljudi, koji svakodnevno pronalaze načine da uživaju jedno u drugome, u svojoj intimi, praveći zajedničke uspomene, ili jednostavno boraveći pored voljene osobe. Kada se prioriteti promene, i kada jedno od vas odabere posao, prijatelje, sebe, svoje želje, pa se tek onda osvrne i na svog partnera, vreme je da se zapitate i već tada ćete shvatiti, da je vaša, do skora srećna veza, sada na tankom ledu.

A onda se pojavljuje distanca i iako ste sve vreme zajedno, vi osećate njegovo odsustvo, on više nije tu i ne deli svoje misli, brige i oduševljenja sa vama, postaje nepristupačan, dalek i vama nepotreban. Kada se jednom osetite zajedno, sami, biće vam teško, bićete poraženi, ali kada prođe prvi napad panike, vi ćete napokon znati da je reč o tome da ako se osećate usamljeno, onda i treba da budete sami, da okupirate svoje vreme sobom i radite na poboljšanju svoje ličnosti, umesto da stojite pred zatvorenim vratima, iza kojih vaš partner živi svoj život.

Umesto da dozvolite da se u vaš odnos usele kritika, odbojnost, svađe i nepoverenje, možda biste trebali da reagujete čim osetite ove signale, da porazgovarate i vidite ima li šanse da zajedno popravite stvar, a ako je nema, mirno se i prijateljski rastanite, kako ne biste kvarili uspomenu na sve ono što je zaista bilo lepo i za oboje ima emotivnu vrednost i jačinu.

Osim toga, primetićete da jedno od vas više nije srećno, a kada se to desi, ako je ostalo barem malo ljubavi u vama, morate pustiti partnera da bude srećan, čak i ako to znači, bez vas u njegovom životu.

Raskid podrazumeva suočavanje sa bolnim istinama, teskobu, kada pomislite da stavljate tačku na priču, kaoja vam je značila sve, ali isto tako, znači da ćete se rastati kao ljudi, bez svađe i teških reči, sa sačuvanim uspomenama na sve ono lepo što je bilo i sa snagom da krenete dalje, jer vas loša veza nije iscrpela, već ste je prekinuli na vreme.

Upravo zbog te snage i volje da nastavite dalje, morate uvek otvoriti širom oči i objektivno suditi o svojoj vezi, ma koliko teško bilo. Ljubav je da budete tu, jedno za drugo. Da volite i verujete, ali i da umete da pustite nekog da ode, baš kada je za to došlo vreme!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp