Kako da usporite u ovom brzom životu

Nedavno sam shvatila da retko kad hodam. Imam taj neki užurbani polutrčeći korak, čak i kad ne kasnim nigde i ne idem nikuda bitno.

Zatim sam uvidela da bih možda mogla malo da usporim – što sam i uradila. Prvo mi je bilo malo neobično, jer sam se kretala ,,presporo“, ali kada je prošao taj početni šok – zapravo mi je bilo super. Gde sam žurila tačno? Kući. Čekalo me je veče bez ijednog događaja koje ću verovatno provesti u gledanju TV-a, večeri, proveri svih društvenih mreža i, dok se okrenem, vreme je za spavanje.

Sve su to čari ovog brzog, ludog života koji čini da vreme jako brzo prolazi. Taj osećaj žurbe postaje deo nas i skoro je nemoguće da ga se otarasimo. Za to je krivo naše 24/7 onlajn prisustvo, duge to-do liste i još duže radne nedelje. Život je toliko ubrzan da nije ni čudo da nam je teško da usporimo.

Ne znam za vas, ali ja bih volela da bar probam, iako će možda biti teško. Evo kako MCT predlaže da usporite tempo i uživate u životu:

Fokusirajte se na jednu stvar

Zamislite ovo: Sedite na kauču sa laptopom i telefonom, dok vam je TV upaljen. Malo gledate Igru prestola, malo kucate poruke i malo proveravate mejlove – ali se ne fokusirate ni na jednu stvar zapravo. Preporučujemo da ugasite sve ostalo i skoncentrišete se na jednu aktivnost.

Skratite svoju to-do listu

Nemojte se opterećivati sa 34.000 dnevnih zadataka, sastanaka i obaveza. Jednostavno odaberite tri stvari koje ćete raditi svakoga dana. Na ovaj način ćete odlučiti šta je zapravo važno. Kada štiklirate sve na listi, ostatak dana je za opuštanje! Ističemo da ključna reč nije lenjost već prioritet!

Setite se kako vam je bilo u detinjstvu 

slow down

Sećate se kako je život sporije prolazio kad ste bili dete? Probajte da bar 20 minuta dnevno zaboravite na sve odgovornosti i uradite nešto što vas zabavlja.

Nemojte da kasnite

Koliki procenat vašeg dana padne u zaborav jer kasnite i žurite? Naravno, ovo je nekada neizbežno, ali učinite sebi uslugu i probajte da nekada krenete na vreme. Ako uspete da se probudite ranije i ranije izađete iz kuće, umanjujete jutarnju žurbu i sprečavate stres koji izazivaju briga i jurnjava.

Posvetite ljudima svoju  punu pažnju

Ovo je možda i najvažnije, jer usporiti znači povezati se sa ljudima – stvarno. Tako da sledeći put kada ste sa prijateljima ili porodicom, potrudite se da zapravo obraćate pažnju na to šta pričaju. Ostavite telefon i slušajte šta vam govore.

Jedite sporije

Jesti ne znači pojesti doručak u tri zalogaja. Ako ste u mogućnosti da to izvedete, sedite za sto i uživajte u svojim obrocima. Osetite ukuse i teksturu vaše hrane. Možda zvuči čudno, ali uživanje u hrani će vas definitivno opustiti.

Nađite vremena za čitanje

Ovo nikada nećemo prestati da ponavljamo. I to sa razlogom, zato što je izuzetno važno i oplemenjujuće čitati. Dopustite sebi da uplivate u radnju knjige i uživajte u svakoj pročitanoj rečenici.

Sledeći put kada se zapitate ,,Kad pre je došao petak?“, setite se bar jedne od ovih stvari. Nadamo se da ćete uspeti da usporite i upijete sve lepote dana koji je pred vama.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp