Tema dana: Kako da utišate preteranu samokritičnost!

Da u svom životu imate prijatelja koji je previše kritičan i gotovo da vam ne da mira, jer vas svakodnevno kritikuje, što zbog poslovne odluke, što zbog emotivnih postupaka, ili viška kilograma… Kada bi takva osoba prešla granice i učinila da se u njenom društvu osećate uznemireno i neprijatno, verovatno biste se od nje distancirali. Ali šta onda, kada ste vi ta osoba, koja konstantnim kritikama i nezadovoljstvom ruši svoje samopouzdanje.

Koji god korak da napravite, sopstvena samokritičnost vas vrati 3 koraka unazad. Zbog čega? Pa verovatno zbog toga što vam narušava samopouzdanje, čini vas nesigurnima i stoji na putu ka ostvarenju vaših snova. Zašto? Jer počinjete da se plašite greške.

Kao i sve, vezano za samopouzdanje i kontrola i smanjenje samokritičnosti se vežba, potrebno vam je mnogo truda i strpljenja, ali će vredeti.

Pročitajte: Da li pauza od društvenih mreža direktno može uticati na samopouzdanje? Evo šta kažu psiholozi!

Slušajte svoje negativne misli

Pokušajte da poslušate svoje negativne misli krajnje objektivno, teško je, ali ukoliko uspete biće vam od koristi, jer ćete otkriti poreklo sopstvene nesigurnosti i to da li je ona osnovana ili neosnovana. Aktivnim slušanjem svojih negativnih misli, otkrićete da je većina kritika koje sepi upućujete proistekla iz nesigurnosti i apsolutno neosnovano.

Naučite nešto iz lične kritike

Jedan deo misli koje ste osluškivali, svakako je osnovan, a konstruktivnu kritiku uvek treba prihvatiti, naročito ličnu, jer sebe poznajete najbolje. Zato je važno da se konačno pozabavite, baš tim tek pokrenutim pitanjima i da konačno rešite probleme koje gurate pod tepih, kako biste slobodi, krenuli napred.

Preispitajte kako posmatrate druge ljude

Ako su negativne misli prvo bile usmerene na druge, koje ste konstantno kritikovali, to je postao vaš model ponašanja i prema sebi. Distancirajte se od tračeva i predrasuda, očistite život od toksičnih misli i umesto drugima, bavite se sobom i to tako što ćete iz sebe izvući maksimum i naučiti da budete pozitivni.

Podsetite sebe na svoje vrednosti

Vašem delu ličnosti, koji je toliko nesiguran i samokritičan nesumnjivo je potreban podstreh. Zato je važno da sebe podsetite ko ste i koliko vredite. Potrebno je da se setite sopstvene snage, borbenosti i vedrine. Da se setite koliko je važno poznavati i voleti sebe.

Mnogo puta rekli smo vam da ne dozvolite da vas drugi sputaju na putu do sna. Danas vas molimo da ne sečete svoja krila, umesto toga, budite sebi vetar u leđa, jer je sreća odmah iza ugla!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp