Search
Close this search box.

Kako da vam cipele na štiklu budu udobne tokom celog dana

Da li ste i vi jedna od onih žena koja voli da nosi štikle, ali vas njihova neudobnost u tome sprečava? Postoje određena pravila i trikovi koje možete koristiti pri izboru visokih potpetica i njihovom nošenju, a koji će vam pomoći da vreme provedeno u štiklama bude prijatnije. Naravno, svesne smo toga da u štiklama nikada neće biti udobno kao u patikama, ali isto tako znamo koliko je lep osećaj kada smo u visokim i lepim cipelama.

Kupovina cipela i izbor veličine

Ovo je sigurno jedna od najvažnijih stvari koja će biti presudna u tome koliko će vaše štikle biti udobne. Najčešća greška koju žene prave pri kupovini cipela je upravo pogrešan izbor broja. Ni velike ni male cipele nisu rešenje. Ukoliko vaše noge imaju tendenciju da otiču tokom dana imajte to u vidu i potrudite se da u kupovinu cipela idete ranije ujutru. Ukoliko kupite cipele broj veće velika je verovatnoća da ćete se u njima osećati nestabilno, a u onim broj manjim vaše stopalo svakako neće uživati.  

Koji je moj tip stopala?

Kakav tip stopala imate je veoma važna stavka, a još je važnije model cipele prilagoditi vašem tipu stopala. Ukoliko imate ravna stopala vaše noge će manje moći da izdrže u visokim štiklama, ali ne brinite i to može da se promeni. Osobe sa izraženim lukom na stopalu ne bi trebalo da imaju ovakve probleme. Visok ris, široko ili usko stopalo, o svemu vodite računa pri izboru. Ukoliko imate problematično stopalo ili problem sa kičmom, neka vaš izbor budu anatomske cipele i ne preterano visoka potpetica. U svakom slučaju uvek su dobar izbor one koje vam stabilno drže zglob, samim tim ćete se osećati dosta stabilnije. 

Tanja ili deblja štikla?

U ovom slučaju će naš izbor najčešće zavisiti od trenutnog trenda. U jednom periodu imali smo trend veoma visokih i tankih štikli, i to su verovatno i najneudobnije štikle za nošenje. Sada nam se vratio trend pune pete i deblje štikle u kojima ćete se sigurno osećati stabilnije. Mala platforma je takođe dobrodošla ukoliko se radi o visokim štiklama, ali pazite da ne preterate kada je o platformama reč. Ukoliko tek počinjete da nosite štikle krenite sa manjom, jer mišići lista noge se treniraju kao i svi ostali mišići. Kada se naviknete pređite i na one visoke štikle bez problema.   

Negujte i tretirajte vaša stopala 

O stopalima, kao i o ostalim delovima našeg tela, trebalo bi da vodimo brigu. Osim pedikira i te, možemo slobodno da kažemo estetske strane, vašim stopalima možete priuštiti masažu, kupku. Tokom dana pronađite nekoliko minuta da izujete štikle i opustite noge. Ukoliko imate probleme sa žuljevima, obavezno idite na medicinski pedikir i dajte svojim stoplima nekoliko dana odmora u ravnoj i udobnoj obući. Svaka fizička aktivnost će prijati vašim stopalima,  a joga naročito.

Ulošci i silikonski jastučići 

Verovatno ste čuli za ova pomagala i viđali ih u prodavnicama. Jastučići nam svakako mogu poboljšati udobost cipele samo ih moramo odabrati na pravi način. Mana im je to što se isključivo nose uz zatvorenu obuću, jer kod sandala ili cipela sa otvorenim prstima postoji verovatnoća da će se jastučići videti. Na tržištu postoje razni, od mekog ili čvrstog gela. Meki jastučići će pružiti dodatni komfor i smanjiti opterećenje, a čvrsti će pružiti potporu peti i lukovima stopala.  

Pre prvog nošenja novih cipela se potrudite da ih malo razgazite, možete ih nositi i po kući. Poslušajte naše savete, ali za svaki slučaj ponesite i rezervne patike u torbi i ne dozvolite da vam neudobnost štikli pokvari zabavu.

Još zanimljivosti o štiklama možete pronaći klikom ovde!

Sandra Lejić

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp