Kako da vam ljubav prema sebi postane navika

Obično kada čujemo da bi trebalo da praktikujemo brigu o sebi mislimo na manikir, vruću kupku ili nešto drugo čime bismo udovoljili sebi. Sve ovo je veoma lako ignorisati, a i budimo realni – život nam je toliko haotičan i bez pauze za masažu.

Na kraju krajeva briga o sebi je mnogo više od toga.

Šta ako bismo mogli da vam otkrijemo malu tajnu (zapravo pet tajni) kako biste mogli da praktikujete brigu o sebi redovno? Uz to vam i garantujemo da ove tajne neće oduzimati vreme od vašeg već pretrpanog rasporeda.

  1. Obraćajte se sebi ljubazno

Zamislite da ste sa partnerom. Sigurno biste mu govorili lepe reči koje su iskrene i pune ljubavi. E, pa, uradite to isto i za sebe.

Obratite pažnju na ćaskanje koje se odvija u vašoj glavi tokom dana. Iznenadićete se koliko se tu negativnih i sabotirajućih rečenica vrti. Čim se takva neka misao pojavi u vašoj glavi, prekinite je i pretvorite je u ljubaznije reči.

  1. Slušajte sebe

Slušajte šta vam telo govori. Da li mu je potreban pokret? Prošetajte ili idite u teretanu. Idite na čas joge ili odradite vežbe kod kuće.

Da li je umorno? Odspavajte ili idite u krevet ranije. Fizička dobrobit je srž dobrog mentalnog zdravlja.

  1. Oprostite sebi

Kao što bi vam i partner oprostio neku grešku, jer je svestan da niko nije savršen, tako bi trebalo da se odnosimo i prema sebi.

Svi smo ljudi. Svako od nas pravi greške svakoga dana. Kada zabrljate, u redu je. Stvarno je u redu. Ustanite, otresite prašinu, ostavite to za sobom i nastavite dalje.

  1. Štitite sebe

Da li vam se ikada desilo da prekinete kontakt sa nekom osobom i osetite se istinski srećno zbog toga?

To je zato što je ta veza bila toksična. Prijatelj koji vam ne želi dobro i koji čini da se osećate loše nije vaš prijatelj. Okružite se ljudima koji vas podržavaju i vole, a otarasite se onih koji to ne čine.

Pod ovom stavkom podrazumevamo i to da naučite da kažete ,,ne“ kada je potrebno. Morate postaviti granice kako biste imali dovoljno vremena da se posvetite sebi.

  1. Udovoljavajte sebi

Ukoliko će vam to prijati, obucite lepu haljinu i našminkajte se kako najbolje umete. Jedite namirnice koje će hraniti vaše telo i spolja i iznutra i koje će vam davati energiju. Čitajte knjige koje treniraju vaš mozak  i koje vas izazivaju da sebe stavite na prvo mesto svakog dana.

Zapamtite ono što smo više puta naglasili – što više ljubavi imate za sebe, to ćete više ljubavi imati da pružite drugima!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp