Search
Close this search box.

Kako da vam praznici budu baš pravo uživanje

Praznici su stigli. Koliko god da je to uzbudljiv period pun radosti, vrlo često se čovek prebukira obavezama, porodičnom dinamikom i finansijskim stresom. Praznični dani prolaze brzo i veoma su zahtevni kada je o energiji i vremenu reč. Zato bi trebalo da spoznamo svoje granice.

Kada vam postane jasno šta vam je zaista bitno, biće mnogo lakše da sagledate širu sliku i okanete se malih stvari. Ako ste pod prevelikim stresom za vreme praznika, usled pokušavanja da izbalansirate svoje i potrebe vaših najmilijih, postavljanje granica na pravo mesto će vam pomoći da se izborite sa ovom prazničnom sezonom sa više lakoće i integriteta.

Naučite da kažete ,,ne”

Ovo je jedan od najboljih načina da se uvežba briga o sebi. Znati svoje granice nije sebično – upravo je suprotno. Reći ,,ne˝ može biti malo teže u krugu porodice, naročito ako su navikli da uvek budete prisutni na određenom događaju ili da se pojavite u određeno vreme. Reći ,,ne” je zdrava navika čak iako se to ne sviđa osobi kojoj ste ,,ne’’ uputili. Ako neko shvata ,,ne’’ lično, to nije do vas – do njih je. Briga o sebi podrazumeva jasno stavljanje do znanja za šta ste slobodni. Potrudite se da kažete ,,ne” jasno i smireno. Novogodišnju predstavu svoje dece ne biste propustili ni za šta na svetu, ali onda peglanje veša ili kafa sa koleginicom mora da sačeka.

Oslobodite se očekivanja

Budimo realni – svako ima neka očekivanja za praznike. Postoji ta vrsta pritiska da budemo srećni i radosni. Nije ni čudo što je skoro 25% populacije depresivno u ovo doba godine. Izreke poput ,,Praznici treba da budu puni radosti!” stavljaju vas pod tenziju da sve bude kako treba, i u slučaju da ne bude tako, čovek često oseti da je izneverio i samog sebe, ali i svoje najdraže.

praznikk

Oslobađanje od želje da imate praznični doživljaj poput onih na TV-u će vas prizemljiti i dozvoliti vam da proživite praznike na kakav god način. Sasvim je normalno da želite da budete srećni tokom praznika, ali ako vam očekivanja budu prevelika, uživanje u onome što se zapravo dešava oko vas postaje gotovo nemoguće. Ovo je najbolje vreme da se i vi i vaša porodica opustite – razumite da je ovo stresno doba godine i dajte sve od sebe da se fokusirate na ono što je ispred vas. Nađite vremena za kupovinu poklona, ali haljina koju bi trebalo da odnesete na hemijsko čišćenje može da sačeka.

Prihvatite svoju tugu

Praznici često sa sobom donesu i osećaj gubitka. Savršeno je normalno da osetite melanholiju kada prolazite kroz težak period ili ako vam nedostaje voljena osoba. Ako se osećate nesrećno jer vam nedostaje neko ko više nije tu, mislite o tome koliko vam je ta osoba značila. Nema pravog ili pogrešnog načina da se nosite sa tugom za vreme praznika. Najbolje je biti iskren po pitanju svojih osećanja i okružiti se ljudima koji će vam pružiti podršku.

Ako je neko okupljanje ili žurka previše emotivno zahtevna, znajte da je u redu da ne odete ili da ostanete kraće od ostalih. Prihvatanjem svojih osećanja mnogo je lakše postaviti takva ograničenja i voditi računa o sebi. Ne zaboravite: sami sebi ste najbitniji!

Usporite tempo

Čim krenu prve slave, sve se ubrzava i Nova godina stiže dok kažemo keks. Život u ovom brzom periodu može da izazove telo da luči više hormona stresa. Više stresa u telu otežava kvalitetan san, a i tada biva teže odoleti svim tim prazničnim slatkišima. Najbrži i najefikasniji način da smanjite stres je da usporite disanje. Kada primetite da vam se puls ubrzava, dišite duboko ne bi li smirili nervni sistem. Radite to bar jedan minut – i posmatrajte kako se opuštate.

Čuvajte se

Oko praznika se uglavnom sve vrti oko vođenja računa o drugima, a briga o nama samima pada u drugi plan. Činjenica je da ako nemate energije i vremena da uradite neke stvari za sebe, biće jako teško da isto to uradite za druge. Ako poštujete i vrednujete brigu o sebi, bićete primer svima za vreme praznične sezone. Naći vremena da se odmorite ili pojedete zdrav obrok je sjajan način da udovoljite sebi i smanjite stres u svakodnevnici. Ako na prvo mesto stavite svoje potrebe, imaćete više ljubavi i radosti da podelite sa onima oko vas. Na kraju krajeva, upravo to je poenta praznika, zar ne? Uživajte!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp