Kako da vaša deca budu srećna u ovom ludom svetu

Roditelji uvek brinu za svoju decu, ali često ih treba podsetiti da postoje određene stvari za koje majka i otac nisu odgovorni. Sreća deteta je jedna od tih stvari. Niste vi predodređeni da usrećite svoju decu – vaš posao je da im obezbedite sredstva, vreme i mesto da budu deca kako bi naučili da kontrolišu sopstvenu radost. Ako vam je teško da to objasnite sebi, setite se izreke – Mogu da ti kupim štap, ali ne mogu da pecam ribu umesto tebe.

  1. Verujte svojoj intuiciji

OK, ovo ste više puta imali prilike da pročitate kod nas ali mi zaista smatramo da je intuicija jako važna u svim segmentima života i bespogovorno verujemo u njenu moć. Tako je i sa roditeljstvom. Napravite korak unazad i proverite – šta vam intuicija govori? Da li će pristup koji primenjujete zaista funkcionisati? Sasvim je u redu i da eksperimentišete – probajte po malo od svačega, ne morate biti stoprocentno posvećeni jednom modelu roditeljstva. Niste u vojsci pa da sve funkcioniše po dtrogim pravilima.

  1. Posmatrajte svoje dete8T9Y244TK8

Dok su vam deca još mala, gledajte kako se igraju i kako se odnose prema drugima. Ne osuđujte to što rade. Ako ne pričaju ni sa kim u parku, to je u redu. Imajte razumevanja prema njihovim prirodnim instinktima i bićete spremniji da ih vodite ka situacijama i okruženjima koja odgovaraju njihovim ličnostima.

  1. Priznajte njihova osećanja

Dozvolite vašem malom detetu da izrazi kako se oseća. Ako padne i ogrebe se, nemojte insistirati na tome da prestane da plače. Probajte ovako nešto: ,,Au, to baš izgleda kao da boli. Znam da te peče, ali proći će začas!” Onoga trenutka kada dete shvati da ga razumete, osećaće se mnogo bolje. Otvoreno razgovarajte o osećanjima – što više i što češće.

  1. Nemojte forsirati dete

Usporite. Ne mora da krene sa dve godine na glumu, engleski ili na fudbal. Kad zastanete i razmislite o tome – apsurdno je. Dvogodišnjacima trebaju kocke i puzle. I to je to! Neka uživaju u detinjstvu i u vremenu koje provodite zajedno.

  1. Prepustite detetu neki posaokid helping

Ovo će im podići samopouzdanje. Neka vam ,,pomognu” u pravljenju kolača, ili zajedno odvajajte odelo koje ćete dati u dobrotvorne svrhe. Kroz ovakve stvari će vaše dete naučiti da brine o drugima. Osim toga, imaće i pozitivniji pogled na svet i osećaće se korisno i važno.

  1. Pomirite se sa negativnim osećanjima

Čak i najsrećnija deca nisu srećna sve vreme. Nekad će pasti, nekad će mu neko drugo dete uputiti uvredu ili će doživeti neki neuspeh – to je neminovno. Ključ svega je da dete zna da to ne znači da mora da bude nesrećno zauvek. Stavite im do znanja da oni mogu proći kroz sve te situacije i da će se kroz život susretani sa još sličnih događaja, ali da će im ponovo biti odlično!

Volite svoju decu, razumite ih i kada su pogrešili i nikada nemojte da zaboravite da su oni veliki ljudi u, još uvek, malim telima. Razgovarajte sa njima, ljubite ih, grlite i, kao što malopre rekosmo, razgovarajte o njihovim osećanjima. Možete i da uvedete jednu porodičnu igru.

Okupite se u dnevnoj sobi i umesto gledanja televizije neka svako od vas ispriča jedan događaj koji mu se desio toga dana i onda zajedno diskutujte o tome šta sve može da se nauči iz toga. Tako će deca biti otvorenija, kreativnija i svoje, ali i tuđe greške neće doživljavati tragično. Naučiće i da su suze u redu i da će sve to brzo da prođe, a najvažnije od svega, naučiće da u porodici ima iskrene prijatelje i bezuslovnu podršku – zauvek!

Kako vi pomažete svojoj deci da nađu sreću?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp