Search
Close this search box.

Kako da zadobijemo poverenje drugih

Izgraditi međusobno poverenje je životna veština koja vam može pomoći da se usavršite u okviru mnogih društvenih situacija – od poslovnih prezentacija do prvog romantičnog sastanka. Dozvoljava vam da se bolje povežete sa ljudima oko sebe i ohrabrite druge da se otvore i da se sa njima bolje upoznate.

Ukoliko niste rođeni sa magičnom ličnošću koju krasi pouzdanost, psiholozi veruju da postoji provereni trik koji vam može pomoći da zadobijete nečije poverenje. Štaviše, veoma je jednostavno i može se primeniti u gotovo svakoj situaciji – od ulaska u konferencijsku salu, do prilaska nekome u kafiću.

Veruju da odgovor leži u balansu između topline i kompetentnosti. Bazirana je na studiji koja je pokazala da male, ali ,,slatke“ greške mogu da učine da budemo dopadljiviji. Nešto tako jednostavno poput ispuštanja olovke, lošeg vica ili prosipanja kafe učinilo je da ljudi deluju više ranjivo, dopadljivo i pouzdano. Ko bi rekao?

Zašto je ovo važno?

Zato što efektivnost ove strategije ruši uobičajenu pretpostavku da se poverenje gradi isključivo sporo, tokom vremena. Kada pokažete slabost, moguće je da sa nekim izgradite poverenje i pre nego što obrišete tu kafu koju ste prosuli. Time pokazujete da ste pre svega čovek koji nije upakovan u okvire savršenstva.

Ipak, pre nego što naletite na simpatiju i napravite neki smotani potez, napominjemo da je važno da pre svega izgradite kredibilitet. Ovo znači da bi trebalo da otkrijete malo više o sebi, svojoj profesiji i odgovornosti pre nego što isprobate ovaj trik – inače neće upaliti.

Zaključak: Nemojte se bojati da pokažete svoju ljudsku, šašavu stranu. Kada se ponašate kao da sve znate ili se previše trudite da impresionirate druge, tada se stvara prava barijera. Ukoliko vam se desi da slučajno oborite čašu sa vinom, nemojte se stideti. Možda je to najpametniji potez koji ste te večeri napravili! 😉

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp