Search
Close this search box.

Kako i zašto bi trebalo da date svoj maksimum?

Koliko ste puta u životu od svojih najbližih ljudi čuli čuvenu frazu: “Ma samo napred, jednom se živi!” Broj je verovatno nemoguće izgovoriti. Međutim, mi se pitamo, šta vaši prijatelji podrazumevaju pod tim, a još više kako vi shvatate tu, gotovo izlizanu, frazu!?

Danas ona kao da ima samo jedno značenje, a to je: “Luduj, idi ka gluposti širom raširenih ruku, nema prostora za kajanje, život je samo jedan i sutra će ti možda biti žao što nešto nisi probao.” Ali da li će nam stvarno biti žao?! 

Kao što znate My cup of tea tim nije konzervativan, ali je uvek tu da vam predloži drugu opciju. Racimo da se mi potpuno slažemo sa već pomenutom frazom, samo je posmatramo na malo drugačiji način. 

Vaš život je zaista samo jedan, neće se odigrati ponovo i u skladu sa tim, trebalo bi ga proživeti najbolje i najuzbudljivije što možemo. Tačno je da treba ludovati sa prijateljima, ne propuštati šanse da upoznamo nove ljude, odemo iznenada na neka nezaboravna putovanja, udahnemo svoju mladost punim plućima, možda upoznamo ljubav svog života. Ipak, JEDNOM SE ŽIVI nikako ne znači samo to. 

Kada sopstveni život shvatimo kao jedinstven i neponovljiv, mi pred sebe stavljamo samo jedan cilj: jedinstvenu i najbolju moguću verziju sebe. I onda se stvarno živi samo jednom i nema mnogo vremena. Pre svega, neophodna nam je objektivnost u viđenju sebe, odgovarajuća podela naše ličnosti – kako na fizičkom tako i na psihičkom polju. Zatim krećemo u lociranje sopstvenih nedostataka i kako nam niko ne može biti bolji kritičar od nas samih na adekvatan način ćemo se samopodstaći na rad. Svaka adekvatna kritika je dobronamerna i zato u ličnom razvoju nema prostora za ego. U suprotnom je on područje kome se najviše moramo posvetiti. 

Pošto smo ustanovili svoje nedostatke i pred sebe postavili jasne zadatke, sledeći korak je rad, jer sve što možeš danas nikad ne ostavljaj za sutra 

Što se fizičke strane vaše ličnosti tiče, veoma je važno hraniti se zdravo i posvetiti se svom telu, vežbati, pešačiti, baviti se sportom. Naše telo mora biti adekvatno pripremljeno da podnese taj jedinstven život koji iziskuje dosta nespavanja i odricanja. Znamo da to nije lako. I među nama ima onih koji svakodnevno odlažu brigu o svom telu, ali rešeni smo da to promenimo, jer jednom smo ovde i zato hajde da budemo zdravi i dopadljivi! 

Kao što znate, mi na prvom mestu predlažemo rad na unutrašnjem usavršavanju, jer je unutrašnjost ono što čoveka čini jedinstvenim i lepim. Ne smemo prestati da se obrazujemo. Škola sa tim nema veze. Ona predstavlja samo bazu potrebnu svakom od nas. Nakon toga, u skladu sa sopstvenim interesovanjem mi biramo kako ćemo se nadograđivati, ali taj rast bi trebalo da bude konstantan, dokle god živimo.

Opšta informisanost je veoma važna, tako da bismo u procesu nadogradnje sebe, trebalo i na nju da obratimo pažnju. Negovanje sopstvenih talenata i afiniteta je zaista jedna od nezaobilaznih stavki u izgradnji sebe. Ipak, ono najvažnije je negovanje vrline i humanosti. Onog trenutka kada spoznamo da smo dobri za svoju okolinu i da radimo za neki viši cilj, nalazimo se na pravom putu. Naučimo se da damo svoj maksimum i da punim plućima i sa uživanjem proživimo ovaj jedinstveni život. 

Jednom se živi! I zato danas budite dobri, a sutra još malo bolji. Budite dobronamerni, osmehnite se slučajnom prolazniku na ulici, pomozite onima kojima je pomoć potrebna. Provedite dan sa svojim roditeljima, iznenadite svoje prijatelje, pojedite nešto zdravo. Pročitajte dobru knjigu, provedite dan u prirodi, obiđite neku galeriju, idite u bioskop. Izađite i ludo se zabavite, odaberite način da ostavite svoj trag. Volite sebe, život i druge ljude. 

Jednom se živi i samo to što se volimo može nam pokazati kako da ispravno proživimo život, a da ništa ne propustimo.

Ako vam u toku dana nedostaje energije da sve svoje ciljeve sprovedete u delo, kliknite ovde!

Dajte svoj maksimum, ali nekada je zaista važno da se opustite, evo zašto!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp