Kako iskoristiti internet za napredak u svojoj karijeri?

Čini se da su poslovi koje obavljamo i društvene mreže ponekad bliže, ili dalje povezani, ali definitivno je da prisustvo interneta, još od trenutka pronalaženja našeg prvog posla ima veze sa razvojem naše karijere. Zato smo odlučili da tema dana bude kako da napravimo balans između privatnog i poslovnog, a opet različite društvene mreže i profile na njima iskoristimo kako bismo se što bolje pozicionirali u poslovnom svetu.

Kada govorimo o društvenim mrežama, prvo nam na pamet pada Facebook i važno je da se na tome malo zadržimo. Facebook je mreža, koja vam omogućava da budete dostupni gotovo svakome koga dodate u svoju listu prijatelja, a od momenta kada se zaposlite u novoj firmi mogli bi vas pratiti vaši poslodavci i kolege sa novog posla, zato je bitno da svoj profil ograničite na osnovne podatke i pristojne sadržaje, jer ne želite da baš svako zna i vidi sve o vama, to bi mogao biti mač sa dve oštrice.

LinkedIn – reč je od mreži na kojoj možete kreirati svoj CV i tako omogućiti kompanijama da vas kontaktiraju za posao na osnovu vaših navedenih kvalifikacija. Čini se kako ova mreža kod nas nije još dovoljno zaživela, ali ukoliko pokušamo da svi iskoristimo web, kako bismo došlli na bolje pozicije i napredovali u karijeri, Linkedin bi uskoro mogao da postane podjednako aktuelan kao i u svetu. Bitno je da svoj CV prilagođavate i osvežavate novim veštinama i iskustvima, barem na 6 meseci, kako biste poboljšali svoju radnu biografiju, ali i povećali svoju vidljivost na mreži.

Ako se bavite kreativnom vrstom posla, kao što je pisanje ili dizajn, otvorite svoj sajt, na kome ćete svoj rad predstaviti u najboljem svetlu i koji će uvek moći da vas prati kroz vaš CV kao konkretan uvid u vaše radne sposobnosti i kreativnost.

Pratite svoju industriju na webu i naučite kako da se povežete sa pravim ljudima, ostvarite kontakte i postanete osoba sa kvalitetnim vezama, koje će joj kad tad mnogo značiti.

Kada je Instagram u pitanju, postalo je jasno da je, bar kada je posao u pitanju ova društvena mreža korisna pre svega za plasman i prodaju proizvoda. Ukoliko uz kvalitet, imate i dozu kreativnosti i uložite samo malo truda da naučite osnove marketinga na društvenim mrežama, Instagram, ne samo da će učiniti da ljudi čuju za vas, već ćete postati veoma uspešni u svom poslu, jer ste sve uradili baš kako treba.

Važno je i da aktivno proveravate svoj mail, da odgovarate na poštu, što je pre moguće, posebno ukoliko je vaš odgovor neophodan za dalji tok rada, a najkasnije odgovorite u roku od 24h, kako biste ostavili utisak odgovorne osobe, posvećene poslu.

Internet je danas zauzeo važno mesto u poslovnom svetu i čini se da je neodvojiv od našeg posla, međutim, ukoliko ga koristimo na pravi način, on može doneti samo benefite u smislu unapređenja naše radne biografije i sticanja novih veština.

Iskoristite konstantnu dostupnost informacija u svoju korist, predstavite se u najboljem mogućem svetlu i unapredite svoju karijeru.

Još inspirativnih tekstova koji će vam pomoći da se razvijate na polju karijere pročitajte OVDE!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp