Search
Close this search box.

Kako izbeći porodičnu svađu ove praznične sezone

Kada se porodica skupi za vreme praznika, nikada ne možete biti sigurni šta će se desiti. Da li će biti nesuglasica i odakle će te nesuglasice poteći. Može biti hrana, mogu biti komentari vezani za vaš status veze, može biti otkrivanje porodične tajne od pre 60 godina.

Šta god da je to što predstavlja seme razdora u vašoj porodici (nijedna porodica nije savršena), praznici mogu u nama proizvesti čitav dijapazon emocija – dobih i onih ne tako dobrih – tako da mi danas pokušavamo da dokučimo zašto dolazi do ovakvih konflikta baš u ovom periodu i kako da to izbegnemo.

Zašto uvek oko praznika?

Imamo tu fantaziju da dan kad su praznična okupljanja, poput Božića ili slava, treba da bude sjajan. Da se sve druge porodice provode nezaboravno, a da je samo naša ta koja ulazi u žustre rasprave. Želimo da sve bude savršeno, ali to je nemoguće. Tako da imamo nerealna očekivanja već na samom početku.

porodica

Ovo je takođe period kada smo smešteni u jednu prostoriju sa svakim članom naše porodice i to traje čitav jedan dan, a nekad i duže. To za mnoge od nas, naročito za one koji su se odavno osamostalili i koji su usvojili neki drugi ritam života, može biti izazov. Svi nerazrešeni konflikti koje smo taložili čitave godine isplove kada smo umorni i emotivno osetljivi. Dodajte tome i par čaša vina i činjenicu da sedite za tim stolom čitavog dana i gledate jedni druge.

Zabrinuti ste? Evo nekoliko brzih saveta:

  1. Smanjite očekivanja – Recite sebi: ukoliko možemo preživeti ručak, a da neko ne odjuri od stola, neko nekog ne gađa ili neko ne vrisne, to je super!
  2. Smestite goste pametno – Nemojte stavljati najveće neistomišljenike blizu. Rasporedite ih tako da budete izmešani, kako bi se potencijalna šteta umanjila.
  3. Nemojte sve raditi sami – Zamolite nekog od članova porodice da vam pomogne pri postavljanju/rasklanjanju stola. Tako će se skrenuti misli sa potezanja političkih rasprava.

Ukoliko neko započne konflikt, šta da radimo?

Probajte da ,,iskulirate“ i da izbegnete produbljivanje konflikta. Nećete ništa rešiti za ručkom – i ne pokušavajte. Probajte da kažete da razumete njihovu tačku gledišta i da je to nešto o čemu bi trebalo porazgovarati nekog drugog dana. To bi trebalo da smiri situaciju.

Ukoliko to, pak, ne uspe, probajte da napustite prostoriju. Idite do kupatila i udahnite duboko nekoliko puta.

Upamtite: ostanite pozitivni i dišite. Sve će se to završiti u jednom danu. A ukoliko neko ne zna da se ponaša – onda imate gosta manje sledeće godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp