Kako jagode poboljšavaju naše zdravlje

U slučaju da niste veliki ljubitelj jagoda, trebalo bi da postanete – što će se sigurno i desiti nakon što pročitate ovaj članak. Ne samo da su sočne i preukusne, već su i neverovatno zdrave. Bogate hranljivim sastojcima i antioksidantima, jagode nam na mnogo načina mogu poboljšati zdravlje.

Evo zašto bi trebalo da uvedete jagode u svoju ishranu:

Jagode jačaju imunitet

Jagode su odličan izvor vitamina C. Jedna manja činija jagoda sadrži 51,5 mg  ovog vitamina, što je već polovina preporučenog dnevnog unosa. Duplirajte tu količinu, i mirni ste za ceo dan. 🙂 Kao što znamo, vitamin C je dobro poznat po svom svojstvu jačanja imuniteta.

Dobre su za vid

Antioksidanti u jagodama sprečavaju pojavu katarakte. Očima je potreban vitamin C, kako bi se zaštitile od štetnog UV zračenja. Ima li slađeg načina da im udovoljimo?

Jagode sprečavaju pojavu bora…

Moć vitamina C u jagodama se nastavlja, s obzirom da je neophodan za proizvodnju kolagena, koji poboljšava elastičnost i otpornost kože. Pošto mi gubimo kolagen kako starimo, konzumiranje hrane bogate ovim vitaminom dovodi do toga da nam koža izgleda zdravije i mlađe.

…a sprečavaju i upale!

Antioksidanti u jagodama smanjuju upalu zglobova, koja može dovesti do pojave artritisa. Dovoljno je samo da pojedete do 20 jagoda nedeljno!

Podstiču varenje

jagode

Vlakna su nam neophodna za zdravo varenje, a jagode sadrže oko 2 grama po serviranju. Problemi koji mogu nastati usled njihovog nedostatka su zatvor i upala creva. Sprečite da se to desi na najukusniji mogući način. 🙂

Pomažu u održavanju telesne težine

Održavanje zdrave težine je jedna od najboljih odbrana protiv diabetesa tipa 2 i srčanih bolesti, a nadasve je korisno za vašu opštu dobrobit. Jagode imaju jako malo kalorija – 33 na 100 grama, ne sadrže masti i imaju nizak nivo šećera. Sledeći put kada vam se bude jelo nešto slatko, operite do 300 grama jagoda i eto vam obilne užine koja ima manje od 100 kalorija!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp