Kako kvalitetno provesti vreme kod kuće, a da vašim mališanima ne bude dosadno?

Pandemija korona virusa, propisane mere i hladni dani, čini se, ograničili su nas na tih nekoliko kvadratnih metara, u kojima cela porodica pronalazi mir i svoju “sigurnu zonu”. Ipak, deci, koja su željna igranja sa drugim mališanima, parkova, igraonica i svih onih, njima zanimljivih načina, da isprazne akumuliranu energiju, tih nekoliko kvadratnih metara nije dovoljno.

Upravo zato, ovakve okolnosti od nas, kao roditelja, zahtevaju još više energije, maštovitosti, kreativnosti i volje. Naša deca zaslužuju da dobiju željenu zabavu, a ako ne mogu da se igraju u parku, mi ćemo kućne aktivnosti pretvoriti u mala druženja u kojima će uživati baš svi članovi porodice.

Evo nekoliko vremena za kvalitetno provedeno vreme kod kuće, tokom hladnih dana.

#Napravite zabavu od kućnih radova

Uopšte nije jednostavno da izbalansirate posao, vreme sa porodicom, ali i brojne obaveze koje sa sobom nosi vaše domaćinstvo. Zato organizujte mini radnu akciju u svom domu. Tako će, osim što će se cela porodica zabaviti, vaši mališani naučiti da od malena stiču radnu naviku. Timski rad i važnost obaveza su lekcije, koju deca što pre moraju savladati, a ko će im ih bolje usaditi od vas?

#Učenje nije toliko loše, ako se priključe mama i tata

Da, zabava je dobra, ali mora se naći balans. Zato vreme kod kuće ponekad možete iskoristiti, kako biste motivisali decu da uče i stiču nova znanja. Ipak, ako i vi u tome posvećeno učestvujete, daćete im razlog više da pokažu koliko su dobri.

#Kuvajte zajedno

Mališani izuzetno vole da pomažu u kuhinji, jer to čini da se osećaju odraslo. Osmislite zanimljiv recept i pozovite sve članove porodice da učestvuju u spremanju večere. Recepte za izuzetno ukusna jela, koja se pri tom jako brzo spremaju možete pronaći ovde!

#Vreme za TV

O da, sve više je priče o tome da deci treba ograničiti vreme koje provode gledajući u televizor i tablet, međutim, ukoliko se radi o kvalitetnom programu, TV je ok. Nekoliko crtaća, koji imaju izuzetno edukativni sadržaj uskoro će početi da se emituju na Minimax-u, omiljenom dečijem kanalu, mnogih mališana.

Ukoliko imate devojčicu, toplo vam preporučujemo da ne propustite avanturu preslatkih ponija . Ždrebići u Fantaziji je crtać koji će svojom razdraganošću i junacima, očarati svaku princezu.

Za dečake, ali i sve generacije tu je crtać Brbljivi mačak Tom i njegovi prijatelji. Premijera crtaća je 18. februara, a možete ga pratiti u terminu od 21:45, nakon čega su vaša deca spremna za dubok i sladak san.

https://www.youtube.com/watch?v=W4STgA7rTVo&feature=youtu.be

#Čitalački čas

Kada ste već kod kuće, ne bi bilo loše da povremeno sa decom organizujete čitalački čas, zamišljen kao 60 minuta čitanja zajedničkog sadržaja. Tokom tog vremena pronaći ćete način da se fokusirate, ne ometate jedni druge, ali i da naučite nešto novo, kao i da kod dece probudite ljubav prema knjizi.

#Društvene igre

Društvene igre su sjajna ideja za večernje aktivnosti sa decom. Razvijaju takmičarski, ali i timski duh i čine da se vaša deca ludo zabave u vašem društvu.

Kada primetite da je vašo jdeci dosadno, ili da jednostavno čeznu za vašom pažnjom, pokušajte da im pružite ono za čime stvarno tragaju. Zabavite ih, zbližite se i pokažite im da ste uvek tu da čujete, vidite i odgovorite na njihove potrebe, jer to je ono što oni zaista žele da osete kod vas.

Foto: @jadorelexiecouture

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp